Sultan Papağanı
Sultan papağanı ve özellikleri konusundaki bir makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Evde beslenebilen ve sar, beyaz ve gri renklere sahiptir. Kakadugiller familyasına ait bir kuş türüdür. Bu papağan türlerinin yanak ve kulak bölgesinde bulunan turuncu tüyleriyle ayırt edilmektedir. Bu tüyler özellikle soluk renkte olduğunda dişi, koyu renkte olanlar ise erkek olarak kabul edilir. Yalnız kesin olarak cinsiyet tahmini yapabilmek için daha farklı yöntemler bulunmaktadır. Erkek papağanların göz çevreleri sarı tüylerle, dişi papağanların ise beyaz ve gri renkte tüylerle kaplıdır. Sadece erkek olan cennet papağanları konuştuğu için daha çok tercih edilmektedir. Kafeslerinde kapalı olmayı sevmezler ve kalabalık ortamda olmaktan hoşlanırlar.
Sultan Papağanı Beslenmesi Nasıl Yapılır?
Doğal ortamlarında tohumlar, yeşillikler ve bitki kökleriyle beslenmektedirler. Evde kafeste beslenen papağanın doğal yaşamına uyacak biçimde beslenme şekli sunulmalıdır. Kuş Yemleri kafeste bulundurulmalıdır. Sultan papağanları için özel hazırlanmış yemlerden de faydalanabilirsiniz. Normal muhabbet kuşları için hazırlanan yemelerde alternatif bir seçenek olabilir. Bu yemlerin içine tuzsuz çekirdek ve kırık fındık içi ilave etmek gerekmektedir. Farklı bir şeyler vermek istiyorsanız dal darı verebilirsiniz ama çok fazla vermemeye özen gösterin çünkü fazla kilo almasına sebep olabilir. Taze sebze ve meyve vermeniz vitamin ihtiyaçlarını karşılamaların da önemli etkendir. Kuş kumu muhakkak kafeste bulundurulmalı. Bunun nedeni papağanların yediklerini daha kolay sindirip öğütebilmesi için önemlidir. Her yemliğe yarım kaşık kuş kumu ilave edilmeli ya da ayrı bir yemlik oluşturulmalıdır. Ballı kraker ve yumurta ile yapılan mamalar verebilirsiniz. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mürekkep balığı kemiğini kafeste bulundurmalısınız. Zararlı olan besinler yağlı, şekerli ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bunların dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği ve mantar gibi yiyecekler verilmemelidir. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler kesinlikle verilmemelidir. Zehirli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet ayrımı bu papağan türlerinde yapabilmek için iki farklı yolu bulunmaktadır. Papağanın her büyümesinde çözüm olmasa da, tüylerine bakılarak cinsiyet ayrımı yapılmaktadır. Bu ayrım yapılırken papağanın yaşını da dikkate alınmalıdır. Yaşını doldurmayan papağanlarda tüylerin renkleri tam olarak oturmadığı için hatalı cinsiyet tahmini yapılmaktadır. İkinci farklı bir yola göre sultan papağanının yaşını doldurmasına göre ötüşü takip edilmektedir. Dişi olan papağanlar curk curk olarak kısa ve tek öterken erkek papağan ise kanaryaya benzer sesler çıkartır, Islık çalar gibi ve konuşma özellikleri erkek papağanlarda bulunur. Hangi renkte olursa olsun ıslık çalıp uzun süre öten papağanlar erkektir.
Sultan Papağanı Yaş Tahmini
Papağan türlerinde yaş tahminini yapmak oldukça zor olmaktadır. Bazı yöntemler kesin olarak yaşını göstermese de, hangi dönemde olduğu hakkında bilgiler vermektedir.
- 0 ve 1 yaş arasındaki papağanların gözleri yusyuvarlak, gagaları pürüzsüz, ayak parmakları ince olmaktadır.
- 1 ve 8 yaş arasındaki papağanlar yavrulara göre daha büyük, ayakları daha kalın ve pütürlüdür. Gagasında katmanları oluşmaktadır. Bu dönemdeki sultan papağanları oldukça gösterişlidirler. Gözlerindeki yuvarlak kaybolmuş, göz çevresindeki olan tüyleri azalmıştır.
- 8 ve 16 yaş arasındaki olgun sultan papağanlar, daha yavaş hareket ederler ve durgun bir hal sergilemektedirler. Ayaklarında ve gagadaki pütürleşme artmış ve kalınlaşmıştır.
- 16 yaşın üstündeki yaşlı papağanlar, sağlık sorunları yaşamaktadırlar. En az günde 18 saat uyumaktadırlar. Yumuşak gıdaları daha çok tercih etmektedirler.