Şemsiye (Umbrella) Kakadu

Şemsiye (umbrella) kaladu özellikleri, yaşam alanları ve beslenme şekilleri gibi bir çok bilgiyi sizler için araştırdık.

Şemsiye (Umbrella) Kakadu

Şemsiye (umbrella) kakadu, beyaz kakadu veya büyük beyaz tepeli kakadu olarak da bilinir. Şemsiye kakadu, piyasada nadir olarak bulunan en sevecen kuşlardan biri olarak bilinir. Endonezyalı bir yerli olan şemsiyesiye kakadu, Moluccan kakadusundan biraz daha küçüktür, ancak kişiliği veya çekiciliği bakımından daha küçük değildir. Bu kakadular, tuhaf maskaralıkları ve sahiplerine aşık olması ile ünlüdür.

Şemsiye kakadular heyacanlandığında ve tedirgin olduklarında kafasındaki tüyleri şemsiye gibi açarlar. Hem gaga hem de bacaklar koyu gridir ve kanatların ve kuyruğun alt tarafındaki tüyler açık sarıdır.

Doğal Yaşam Alanı

Şemsiye kakadusu, tropikal yağmur ormanlarında yaşadığı Endonezya adalarına özgüdür.

Bakım ve Beslenme

Şemsiye kakadusu, sahibi için uzun ömürlü bir arkadaş olabilir. Tabiki bunun için sahibinin uygun özen ve dikkati gösterdiği takdirde 70 yıla kadar yaşayabilir. Ne yazık ki, bu hassas kuşların çoğu o kadar uzun yaşamıyor. Kendini yaralamaya ve bu anormal davranıştan kaynaklanan enfeksiyonlara eğilimlidirler.

Bu kuş büyük olduğu ve çiğneme ve tüylerini ayırma noktasına hapsolmaktan nefret ettiği için, yaşamak için geniş bir alana, tercihen bir oyun standına açılan bir tepesi olan devasa, iyi yapılmış bir kafese ihtiyaç duyar. Bir şemsiye kakadu küçük bir alanda mutlu bir şekilde yaşayamaz ve sınırlandırılırsa yorgun, ilgisiz, tedirgin ve agresif hale gelir.

Şemsiye kakadu sahibi, bu türü sahiplenmeden önce papağanlarla ilgili deneyime sahip olmalıdır. Şemsiye kakadu ayrıca çok kolay bozulma eğilimine sahip olduğundan özellikle cocuklu ailelerin dikkat etmesi gerekir.

Kakadular için yiyecekler besleyici olmalı, ancak aynı zamanda bir yiyecek enerji unsuru da içermelidir. Kakadular eğlenceyi seven, zeki ve enerjik papağanlardır ve yiyecekleri bu özellikleri yansıtmalıdır. Yabani kakadular, tüm gün tohum ve kabuklu yemişlerin yanı sıra hindistancevizi ve tahıl mahsulleri ile beslenir. Tek tür yem ile beslenmemeli sevdiği meyve ve sebzelerle takviye edilmelidir.

Yeni sahiplenecekler için diğer ciddi husus, bu kakaduların kanat tozları evde bulunan hassas solunum sistemleri veya alerjileri sorunu kişiler için ciddi sorunlara yol açabilir. İlle de sahiplenecekseniz evinizde havayı temizlemek için klima kullanın, çünkü bu maddeler tozu azaltmaya yardımcı olur. Temiz, ılık suyla düzenli olarak banyo yaptırmak da işe yarayacaktır.

Kişilik ve Davranış

Şemsiye kakadular kesinlikle büyüleyici ve sevecen bir evcil hayvandır. Ancak herkesin sahiplenebileceği bir tür değildir.  Bu kuşlar tıpkı hava durumu gibi kararsız olabilir, bir bakmışsınız gayet güzel oyun oynarken, birden çığlık atıp sizi ısırabilir. Çok çabuk insanlara ve nesnelere bağlanabilirler. Nesneler kaybolduğunda veya yer değiştirdiğinde kızabilirler. Son derece duygusaldır!  Vahşi doğada, asla bir arkadaşsız değildir ve tutsak değildir. Bir şemsiye kakadusunu mutsuz etmenin en iyi yolu, onu tecrit altında tutmaktır.

Konuşma yeteneği ve sesi

Bu kuşun gürültü seviyesi son derece yüksek.  Özellikle izole edilmişse, bir kafese kilitlenmişse veya yoluna giremiyorsa, yüksek sesle çığlık atmaya eğilimlidir.  Çığlık atmak genellikle kuşun hoşnutsuzluğunun bir ölçüsüdür - ne kadar gürültülü olursa, içinde bulunduğu koşulların onaylanmaması o kadar önemlidir.  Birçok kakadu, üstün sesleri nedeniyle yeniden konumlandırılır.  Konuşma öğretilebilir ve 50 kelimeden fazla bir kelime hazinesi edinebilir, ancak çoğu o kadarını öğrenmeyecektir.  Çoğu zaman konuşmayı öğrenen bir kuş, konuşmanın yerine çığlık atabilir ama her zaman değil.

Sağlık ve Genel Koşullar

Şemsiye kakaduları tüylerini koparmaya veya çekmeye meyillidir. Kakadularda bulunan diğer hastalıklar / durumlar arasında psittacine gaga ve tüy hastalığı (PBFD), yağlı karaciğer hastalığı ve yağ oranı çok yüksek bir diyetle beslenirse obezite olabilir.