Papağan Parazitleri

Papağan parazitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmeniz için sizin için derlediğimiz makalemizi paylaştık. Umarım beğenirsiniz.

Papağan Parazitleri

Papağan ailesinin tüm üyeleri iç veya dış parazitlerin kurbanı olabilir. Keneler, kuşla uğraştığınızda kolayca fark edilir. Akarlar gibi diğerleri, yalnızca ev sahibi kuş tüy kaybı gibi semptomlar göstermeye başladığında fark edilebilir. İç parazitlerde, eşlik eden semptomlar tek ipucunuzdur.

Kırmızı Akarlar

Kırmızı akarların ( Dermanyssus gallinae ) istilası, kuşlara büyük rahatsızlık verir. Kan emen canlıları çıplak gözle görmek zordur, maksimum 1 mm. Ayrıca geceleri evcil hayvanlarınıza saldırırlar. Kontrol edilmezse akarlar yakında veba oranlarına ulaşacak ve bunun sonucunda ortaya çıkan kan kaybı, papağanınızın bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.

Küçük akarların varlığını doğrulamanın bir yolu, gündüz vakti yaratıkların toplandığı büyük kuş kafesinin kuytu köşelerine, çatlaklarına ve köşelerine çift taraflı yapışkan bant koymaktır. Akarlar yüzeyine yapışacaktır. Orada olduklarını öğrendikten sonra, kafesteki her şeyi sıcak su ve ovalama fırçasıyla iyice temizlemeniz ve sonraki birkaç gün boyunca onlar gidene kadar kontrol ve temizlemeye devam etmeniz gerekir.

Pullu Yüz Akarları

Pullu yüze, deriyi oyan minik kene Knemidokoptes pilae neden olur. Esas olarak kuşun gagasını etkiler, ancak bacaklarda ve havalandırma bölgesinde de sorunlara neden olabilir. Sorunun ilk belirtisi uzun süreli kaşıma ve sürtünme olacaktır. Sonunda tahılın üzerinde kabuklu bir büyüme görünecek ve akarlar içeriye girdikçe gaga şekilsiz hale gelecektir. Bazı yüz tüyleri kaybolabilir. Tedavi edilmezse, etkilenen vücut kısımları düşecek ve ciddi engellere yol açacaktır.

Soruna bu aşırı aşamaya gelmeden çok önce müdahale etmeniz gerekiyor. Kuşa istilayı tedavi etmek için uygun bir pamuklu çubuk reçete edileceği bir veteriner ziyareti gereklidir.

Pullu Bacak Akarları

Buna pullu yüz akarının kuzeni Knemidokoptes mutans neden olur. Kuşun bacakları ağrılı bir şekilde şişer ve pul pul dökülür. Tıbbi parafin olağan tedavi yöntemidir, ancak uygulamadan önce bir veteriner hekimle konuşmalısınız.

Keneler

Bu kan emen hayvanlar anemiye ve hatta ölüme neden olabilir. Genellikle tüylerinin altında gizlenirken fark edilmeleri zordur, ancak beslendiklerinde kanla dolu çuvallar, büyük bir iğne başı büyüklüğünde olacaklardır. Kenelerin en sevdiği noktalar baş, boyun veya ense ve sırt arasındadır.

Bit

Bu tüy yiyen haşereler (Mallophaga) papağanlarda nadirdir, ancak büyük kuşlarda görülebilir. Bitler 3 mm uzunluğa kadar büyürler, ancak yine de kendilerini bir kuşun tüylerinde kolayca gizleyebilirler. İstila semptomları şiddetli kaşınma, sık sık tüy sallanması ve sonunda, bitler kuşun tüylerini ısırırken, güve yemiş bir görünüm alırlar.

Solucanlar

Kafes kuşları, Ascaris yuvarlak kurdu ile enfekte olabilir. Bu canlılar, hayvanların bağırsaklarında yaşar ve ürerler. Dışkı yoluyla geçerler. Yetişkin solucanlar 3,5 cm uzunluğa kadar büyürler ve bunlardan birkaçı kuşun bağırsağındaki tüm besinleri yiyeceklerinden süzerek ciddi yetersiz beslenmeye neden olabilir. Aşırı durumlarda felç olabilir, ancak daha sık semptomlar kilo kaybı ve halsizlik olacaktır. Veteriner tarafından veriler ilaçlar düzenli kullanıldığında kuşun dışkısında görülecektir. Papağanın bağırsağında larva olarak hayatta kalan solucanları yakalamak için tedavinin birkaç hafta sonra tekrarlanması gerekecektir.

Yuvarlak kurt, dışkıların toprağa düştüğü açık havadaki büyük kuş kafelerinde özel bir sorundur - solucan yumurtaları için mükemmel bir yaşam alanı. İnsanlar da solucanlar tarafından istila edilebilir, bu nedenle veteriner tarafından sağlanan ilaçlarla hızlı tedavi önemlidir.

Hava Kesesi Akarları

Papağanlar, diğer birçok kuşla birlikte, solunum sistemlerinin bir parçası olan hava kesesi adı verilen bir iç organa sahiptir. Bu bazen hava kesesi akarı adı verilen küçük bir yaratık tarafından istila edilir. Ayrıca kuşun nefes borusunu (boğaz ve akciğerler arasındaki solunum borusu) kolonize eder. Belirgin özellikler kuşun sesini etkileyecek, sesi titreyecek,   sesi kısık çıkacak ve nefes aldığında bir tıkırtı, hırıltı sesi çıkarmaya başlayacaktır. Tedavi edilmezse kuş sonunda nefessiz kalarak ölecektir.