Papağanlarda Stres ve Belirtileri

Papağanlar da en çok görülen stres ve buna benzer hastalıkların nedenleri bu makalemizde okuyabilirsiniz.

Papağanlarda Stres ve Belirtileri

Evcil hayvan olarak alınan, beslenip, eğitilmeye çalışılan papağanlar aslında evcil değillerdir. Kendi doğalarında, özgürlükleridir onların yaşamı. Buna rağmen ev hayvanı olarak alınıp, demir kafeslere konulan papağanların mutsuzlukları, onları strese sokar ve bu stresli durum birçok hastalığa sebep olur. 

Papağanlarla yaşamak oldukça eğlencelidir çünkü son derece zeki ve neşelidirler. Zeki olduklarını, etrafında olan her şeyi algıladıkları, hissettikleri verdikleri tepkiden anlaşılır. Duygusal zekâsı çok gelişmiş olan papağanların, bulundukları alanda onları olumsuz etkileyen faktörlerin başında kafes içi ve üstünde olmalarıdır. Bunun yanında diğer evcil hayvanların varlıklarıdır.

Papağanlarda stresi tetikleyen etkileri şöyle sıralanabilir; Kafeste olma, can sıkıntısı, ilgisizlik, yalnızlık, zihinsel uyarılmama, aşırı sıcak ve soğuk hava, yetersiz egzersiz, gürültü, ani ses yükselmesi, günlük rutininin ve alışkanlıklarının değişmesi, eksikliği. Kafesinin kirliliği, bulunduğu ortama yeni evcil hayvanların gelmesi ve aileye yeni birinin katılması, taşınma, yem değişimi. Diğer evcil hayvan tarafından tehdit altıda kalma, sahibine ve ya eşine olan bağlılığı, yaşanan ayrılıkla korkutucu ve travmatik etkenlerdir.

Papağanlarda Stres Belirtileri

Yukarıda belirtilen sebepler papağanlarda strese girme sebepleridir. Unutmamamız gereken en önemli özellikleri zeki ve duygusal zekâlarının çok gelişmiş olmasıdır. Papağanların stres belirtileri çok iyi gözlenmeli. Stres belirtileri; Tür yolma, iştahsızlık, agresif davranışlar, yıkıcı davranışlar, çığlık atma, tekrarlayan anlamsız davranışlardır.

Tüy yolma

Tüylerini yolan papağanın altta yatan bir sağlık probleminin olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Papağanlar yüksek nemli bölgelerde yaşalar. Evcil amaçlı alınan papağana bu nem düzenini ayarlamak gerekir. Sıkıntı, sürekli kafesin içinde kapalı kalma, hareketsizlik strese girdiğini tüylerini yolarak gösterir. Papağanlarda sık görülen psikolojik rahatsızlardan biri de onsesyondur. Anlamsız olarak sürekli tekrar eden hareketler bu hastalığın göstergesidir. İlgi odağı olmayı seven papağan, dikkat çekmek için de tüylerini yolar.

 İştahsızlık

Papağanlarda strese girdiklerinin işaretlerinden biri de, iştahsızlıklarıdır. Yemeyi aniden kesen papağan buna bağlı olarak ani kilo verirler. İştahsızlığı görülen papağan veterinere götürülmeli, altta bir başka hastalığı olup olmadığı belirlendikten sonra strese bağlı tedavi uygulanmalı.

Agresif Davranışlar

Evcil papağanın, insanlarla iyi iletişimin bozulması strese girdiğini gösterir. Bunun belirtileri ise tıslaması ve ısırmasıdır.

Yıkıcı Davranışlar

Papağanla yeteri kadar ilgilenilmediğinde, strese girer. Kafesini parçalamaya çalışması, kafes dışında ise bulunduğu alandaki eşyalara zarar vermesiyle kendini belli eder.

Çığlık Atma

Ne yazık ki, papağanlarda stres belirtilerini gözleyemeyen ve anlamayan birçok kişi, onlardan vazgeçerler. Çığlık atmaları sahipleri için terk etme sebeplerindendir. Oysa ilgisizlik veya yaşam alanı içindeki mutsuzluğu sebebiyle strese girdiklerinden çığlık atarlar. Bunun farkına varıp, sabır ve ilgiyle bu durumun üstünden gelinebilir, papağan normal yaşama dönebilir.

Tekrarlanan Davranışlar

Papağanlarda stres farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de tekrarlanan hareketlerdir. Örnek verilecek olursa, sürekli ve belli bir ritimle başını sallamasıdır. Bu hareketine neden olan sıkıntısı tespit edilip sabır ve ilgiyle yaklaşılırsa, iyileşecek ve normal yaşamına devam edecektir.