Sultan Papağanı Özellikleri
Sultan papağanı hakkında tüm özelliklere bir makale de ulaşabilirsiniz.
Sultan papağanı, kakadugiller ailesinden sarı, beyaz ve gri renklere sahip kakadu türüdür. İlk olarak 1793 yılında Avusturalya’da bulunup, sınıflandırıldı. Özellikle Amerika’da çok tercih edilir. Küçük boyutludur. Ortalama ömrü 20 yıldır. Sultan papağanlar en çok ilgi gören türlerdendir. Evcil bir kuştur. Sevimli, neşeli, sıcakkanlı, meraklı ve alıngandır. Islık çalmada çok beceriklidir. Erkek, dişiden daha çok konuşur ve ses çeşitliliği daha fazladır. Gagalarını gıcırdatmalarının sebebi uykularının gelmiş olmasıdır.
Sultan papağanının kafesi büyük olmalı ve iki suluk, birkaç yemek kabına ve yine birkaç tüneğe ihtiyaç duyar. Tohumla beslendiklerinden, karışık tohum ve belli ölçüde meyve ile beslenmeli. Kafesi ve kafes içi malzemeleri temiz olmalı. Sultan papağanı belli aralıklarla banyo almalı. Ortam ısısı onlar için çok önemlidir, ısı 15 – 16 derecenin altına düşmemeli, 20 – 25 derece olmalıdır.
Tek eşlidirler. Dişi gece, erkek gündüz kuluçkaya yatar. Yavrular kırk beş gün sonra yuvadan ayrılırlar.
Sultan papağan türleri; Lutino Sultan papağan, Pearl Sultan papağan, Pied Sultan papağan, Grey Sultan papağan, Albino Sultan papağan, White Face Sultan papağan, Silver Sultan papağan, Cinnamon Sultan papağandır.
Sultan Papağanın Cinsiyet Ayrımı
Sultan papağanlarının cinsiyet ayrımında çeşitli yöntemler kullanılmakta. Bunlardan bazıları gözlem yoluyla, teknik ve veteriner kliğinde yapılan kan testi ve DNA testleridir. DNA testi için tüylerinden birkaç tanesinin teste gönderilmesiyle doğru sonuca ulaşılabilir. Ülkemizde pek yapılmamaktadır.
Ses ile de cinsiyet ayrımı yapılmakta. Sultan papağanı cinsiyet ayrımında en fazla kullanılan yöntemlerden biri de sesleri gözlemlemek yani ötüştür. Erkek olan sultan papağanları dişilerini etkilemek için değişik ton ve melodilerle sesler çıkarırlar. Ev ortamında bulunan bir sultan papağanı ise öğretilen kelimeleri tekrar etme, farklı tonlarda ıslık çalma, değişik melodilerde yüksek ve alçak tonlarda ötme olarak kendilerini gösterirler ve sesleri kanarya sesine benzer şekilde yüksek, alçak olarak ise farklı sesler çıkarmakta ve konuşabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki sesler 6 aydan önce kesin bir bilgi vermemektedir. Üreme yaşına gelen sultan papağanlarında ötüş başlamaktadır. Daha önceki aylardaki ötüşleri belirgin değildir.
Dişi sultan papağanlarının cinsiyet ayrımı farklılık göstermektedir. Dişi sultan papağanlar üreme zamanı geldiğinde etkileyen değil, etkilenen konumundadır ve sessiz bir konumdadırlar. Ötüşleri tek tip olarak ve erkekler gibi farklı ses tonlarında veya melodilerde ses çıkarmamaktadırlar. Bunun nedeni ise doğada çiftleşecekleri erkekleri kendileri seçtiğinden dolayı sessizce beklerler ve eş seçimi yaparlar. Aynı şekilde ev ortamında da dişi sultan papağanlarında konuşma, ıslık, değişik türlerde ötüş biçimleri yoktur. Bunun dışında tek beslenen dişiler erişkinlikten sonra kızgınlık yumurtası yapmaktadır. Dişi sultan papağanları tek türden ses çıkartırlar ve konuşmazlar.
Özellikle sultan papağanlarından Albino, Lutino ve Pied gibi türlerine bakıldığından cinsiyetini ayırmak mümkün olmadığından ses ile cinsiyet ayrımı yapmak daha kolay olacaktır.
Kanat altı tekniği ile cinsiyet ayrımı, Papağanlar konusunda profesyonel kişilerce geliştirilen yöntemlerden biri olan kanat altı cinsiyet ayrımı tekniği aslında teknik olarak biraz karışık bir tekniktir. Bunun sebebi ise, kuşun tüy yapısı veya ötüş biçimi dışında olan ana bana mutasyonu yani soy ile ilgili bir teknik olmasıdır. Sultan papağanlarında anne baba mutasyonunu bilinmediğinden melezlik söz konusu olduğunda bu teknik yanıltıcı olabilmektedir. Üzerinde emek harcanarak yapılan bu teknik tüy değişimine bakılmaksızın kanat altına bakılarak uygulanmaktadır.