İskender Papağanı (Aleksander)
İskender Papağanı (Aleksander) Hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz makalemizi sizler için derledik.
Bu papağanın kökeni Hindistan’dır. İskender papağanı el ile beslenmeye alıştırılırsa harika ev hayvanı olmaktadır. Boyutları, güzelliği ve zekası ile bir çok pozitif yanı bulunmaktadır. Bu yapıya sahip papağanlar görünüş olarak İndian Ringneck’e benzese de farklı bir kişiliğe sahip olmaktadır. Çok sevimli olmasıyla bilinmekte olup itaat etmeyi çok severler. Bu papağan sahiplerinin televizyon izlerken yanlarına giderek tüylerini okşatmayı çok severler. Halka şeklindeki boyun kısmını okşatmayı da çok sevmektedirler. İskender papağanları net bir şekilde konuşmaktadırlar. Çok geniş kelime haznesine sahip bu papağanları konuşmaya başladıklarında onları susturmak neredeyse imkansızdır. Genelde 8 aylıkken konuşmaya başlarlar. Erkek ve dişi papağanların her ikisi de konuşur ama erkek papağanlar daha fazla kelime öğrenmektedir ve daha net konuşmaktadır.
İskender Papağanı Genel Özellikleri
Bu papağanlar en büyük papanlar arasında yer almaktadır. İskender papağanları 65 cm kadar ulaşmaktadırlar. Bu kadar uzun olmasının sebebi zarif kuyruk tüylerinin çok uzun olmasıdır. İnce bir vücut yapısına sahip olmaktadır. Asya kökenli papağan cinslerine göre daha cılızdır. Erkek papağanlar genellikle yeşil renklerdedirler. Ve aynı zamanda boyun kısmında ince siyah veya gül renkli bir halka bulunmaktadır. Dişi papağanlarda ise aynı renklere sahip yalnız boyun kısmında halka bulunmaz. Her iki cinsiyetinde kanatlarının üstünde gül renginde bir leke bulunmaktadır.
İskender Papağanı Beslenme Nasıl Olur?
Yeşil sebzeler, taze yapraklar, tahıllar, bazı tohumlar, fındık ve yüksek kalitede formüle edilmiş pelet yemler ile beslenmelidir. İskender papağanları beslemek için taze sebzeler iyi bir beslenmenin teme taşı olmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenmelidir.
İskender Papağanı Üreme Nasıl Olur?
İskender papağanı üreme dönemleri her ülkeye göre değişmektedir. Sıcaklığa ve mevsime göre çiftleşme gerçekleşir. Papağanlar çiftleşme dönemlerinde çok hırçın olmaktadır bunun nedeni ise yavruyu korumaktır. Bunun için çiftleşme döneminde sürü halinde duramazlar. Dişi papağanlar yavrularını korunaklı yerlere koymak ister bunun için yumurtlama kutusu kafeste bulundurulmalıdır. Yumurtlama kutusunun zeminine talaş serilmesi uygun olmaktadır. Üreme sezonu başladığında dişi 2 veya 4 yumurta yapmaktadır. Kuluçka 26 gün sürmektedir. 26 gün sonunda yavru hava almak için küçük bir delik açar ve 24 ila 48 saat arasında yumurtadan çıkma gerçekleşir. Yavrular yedi veya sekiz haftalıkken yuvadan ayrılır ve 10 haftalıkken anneden ayrılabilir hale gelmektedir.