Kakadu Papağanları

Kakadu papağanları ve özellikleri hakkındaki bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Kakadu Papağanları
Kakadu Papağanları
Kakadu Papağanları

Kakadugiller familyasında yer alan bir papağan türüdür. Anavatanları Avusturalya, Güney Pasifik Adaları, Soloman Adaları ve Malakka Yarımadası bölgeleri olmaktadır. Ağaçlarda yaşamayı ve ağaç kavuklarına yuva yapmayı tercih etmeleriyle bilinir. Geniş sürüler halinde hareket etmektedirler. 60ila 90 yıl arasında yaşamlarını sürdürmektedirler. Bazı türleri ise 120 yıla kadar yaşamaktadırlar. Bu papağan türlerinin büyük çoğunluğu beyaz renkliler oluşturmaktadır. Buna rağmen siyah, gri-pembe hatta mavi olanları bile gözlenmektedir. Bu papağanları tanımlayan en önemli özellikleri yaşadıkları ruh hallerine göre kaldırıp indirdikleri tüyleri olmaktadır. Günümüzde bilinen 21 karadu türü bulunmaktadır. Sultan papağanı bu familyanın en bilindik türleri arasındadır.

Kakadu Papağanı Genel Özellikleri

Karadu papağanları sahiplerine çok bağlıdırlar. Bu papağanlara eğitim gerektiği gibi verilmez ise sorunlar yaşanabilmektedir. İnsanlarla en iyi ilişki kurabilen bir papağan türüdür. Oldukça sevecen olup kendini sevdirmeyi çok severler. Oyuncu ve meraklı papağanlardır. En çok sevdikleri şey kemirmektir. Kemirmesi için gerekli oyuncaklar bulundurulmadığı taktir de evde kemirilecek ne varsa kemirilmiş bilin.  Gagaları çok güçlü bir yapıya sahiptir. Bir köpeğin çene gücüyle aynı yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Tek başına oyun oynamayı öğretmelisiniz aksi halde size bağımlı hale gelip sorun yaşamanıza neden olurlar. Çok fazla kıskançlık hissettiği zaman sizden ayrı kalmamaya dayanamayacak siz yanında olmadığınızda çok fazla bağırıp davranış bozuklukları sergileyecektir. Cinsel erişkinliğe ulaştığında nedensiz ısırma ve bağırma gibi davranışlarda bulunmaktadırlar. Bu papağanların konuşmaları oldukça zordur.  İyi bir eğitimle konuşmaları mümkün olmaktadır.

Kakadu Papağanı Beslenme Nasıl Yapılır?

Tohum, bitki kökleri, çilek, böğürtlen, dut, üzüm gibi meyvelerle beslenmektedirler. Yağlı besinlerle çok dikkatli ve kontrollü şeklinde beslenmelidir. Yağlı beslenildiği zaman bu papağanlarda yağ tümörlerine sebep olmaktadırlar. Bu papağanlar aynı zamanda yarı etçil olarak bilinmektedir. Böcek, çekirge gibi hayvanlarla da yiyebilirler.

Kakadu Papağanı Üreme

Tek eşli olup çiftleştikleri eşlerinin yanında bir ömür boyu kalabilirler. Çiftleşme mevsiminde erkek papağanlar dişilerini çekmek için ibiklerini diker ve durmadan körükleme işlemi yapar. Genellikle aralık ayından mart ayına kadar çiftleşmektedirler. Çiftler yuva yapmak için sürülerini terk ederek ağaç bulmaya çalışırlar. Çok büyük ve uzun boylu ağacın oyuğuna tek bir yuva yapmaktadırlar. Dişi papağanı bazen üç olmak üzere genel olarak iki yumurta bırakırlar. Genelde dişi ve erkek papağan birlikte kuluçkaya yatarlar. Kuluçka yani yumurtanın çatlaması 30 gün kadar sürmektedir. Papağanlar genelde tek bir yavru yetiştirmektedirler. Yumurtadan çıkan ilk yavru sağlıklı ise onu büyütürler. İlk çıkan yavru sağlıksız ve formsuz ise ikinci çıkan yavruyu yetiştirmektedirler. Yavrular 3 aylıkken uçmayı öğrenir ama 2 ya da 3 hafta ebeveynlerini izlerler. Yavru kendine bakma yeteneğine kavuştuktan sonra süreye yeniden katılırlar. Bu tür papağanlar genelde 6 yıl içinde çiftleşme olgunluğuna ulaşmaktadırlar.

Kakadu Papağanı Ses Seviyeleri

Evde bakmak istediğiniz kakadu papağanı apartmanlara veya sese duyarlı kişilerin yaşadığı ortamlara uygun değildirler. Ses seviyesi 153 desibele kadar çıkmaktadır. Alçaktan gecen bir uçağın sesinden fazla sesi çıkmaktadır.