Yorkshire Kanarya Özellikleri

Yorkshire kanaryalar hakkında sizleri bu makalemizde bilgilendireceğiz.

Yorkshire Kanarya Özellikleri

Kanaryalar, ötme şekilleri ve güzel sesleri ile bilinen kuş türleri olarak ispinozgiller ailesinden gelirler.  Bilimsel anlamda serinus canaria adı ile bilinirler.

Yorkshire kanarya, anavatanı İngiltere olan bir türdür. İngiltere’de 1850’li yıllarda madenciler tarafından keşfedilip, melezlenmiş ve üretilmeye başlanmıştır. 10 yıla yakın ömürleri olan Yorkshire kanaryanın ismi Yorkshire kontluğundan gelmektedir.

Neşeli ve mükemmel bir ötüşe sahiptir. En uzun ve güçlü ötüş sesi, altı ayını dolduran erkek Yorkshire kuşundan gelir.

Yorkshire kanaryanın; kafası dolgun, yuvarlar ve belirgindir. Enseden omuzlara doğru olan geniş hattı, aynı hatta dolgunluk devam eder.  Gözleri, yuvarlak olan kafa yapısının merkezinde yer alır. Böylece cüssesi belirgin hale gelir.

Yorkshire kanarya kuşunun omuzları her tarafından bakıldığında, simetrik bir genişlik vardır ve yukarı doğru genişler. Göğsü, gaganın altından başlayarak omuzlarına doğru paralele olarak genişler. Gagası konik ve kısadır.

Yorkshire kanaryanın en dikkat çeken özelliği vücut şeklidir. Adeta bir duruş kanaryasıdır. Vücut silueti S. R. Golding’in çizimine en yakın olandır. Simetrik bir yuvarlaklıkla, bir havuç gibi kuyruğa kadar kademeli olarak incelir. Dolgun ve kısa boynuyla bütünlük arz eder. Bu görüntüsüyle kuşlar arasında centilmen olarak bilinir.

Bacakları güçlü, uzun, dik ve düz olduğu gibi kuşa yatar pozisyonda açılıdır. Bacakları istenilen duruşu vermesi için anahtar görevi görür. Yarışmalara katılacak olan Yorkshire kuşunun bacakları güçlü ve dik duruşunu sergileyemezse başarılı olamaz. Uzun uçuş şansları da olan Yorkshire kuşunun genetik olarak alt yapısı zayıf ve kısa bacaklı olduğundan yarışmalarda beklenen başarı şansı olmaz.

Tüyleri ipek gibi yumuşak, kısa ve vücudunu sımsıkı sarar. Bu görüntüsüyle bir heykel gibi durur. Kabaran ve kıvırcıklaşan tüyler tercih edilmez, yarışmalarda başarılı olmalarına engeldir.

Yorkshire kanarya kuşunun kanatları, simetrik bir şekilde kuyruğa doğru iner ve birbirleriyle birleşirler. Uzun ve birbiriyle çaprazlaşan, sarkık kanatlar kuşun istenilen görüntüsünü bozar.

Kuyrukları düz ve sıkıdır. Sırt hattından inen görünmez çizgiye göre hafifçe diktir. Yelpaze ve balık kuyruğu şeklinde sonlanan kuyruklar tercih edilmez. Kuyruğun düşüklüğü de Yorkshire kuşunun istenmeyen görüntüsünü oluşturur.

Boy uzunluğu 17 cm. ağırlığı 30 gr’dır.

Yorkshire Kanarya Kuşunun Cinsiyet Ayırımı

Yorkshire kanarya kuşunun cinsiyetinin belirlenmesi üç yolla belirlenebilir.

Birinci yol; Sekiz aylıktan önce anlamak pek mümkün değildir. Yorkshire kanarya kuşunun erişkinliğe ve çiftleşmeye hazır hale geldiğinde üreme organına bakılır dik ise erkek, yatık ise dişidir.

İkinci yol; gözlerinden ayırım yapılabilir. Göz ve gaga düz bir çizgi halindeyse erkek, gözleri gaganın üzerindeyse dişidir.

Üçüncü yol; Veterinerler tarafından kan testiyle ya da küçük operasyon yoluyla cinsiyetinin belirlenmesidir.

Bu üç ayırım yolu dışında, dişilerle erkekler birbirlerinden farklı davranışlar sergilerler. Erkekler, dişilere göre daha cesur, ötüşleri daha uzun ve özgüvenlidir. Dişiler ise erkeklere göre yuvalarına daha düşkün, ilgilidirler.

Yorkshire Kanarya Kuşunun Üretimi

Bütün kanarya ırkları birbirinden farklı üretim ihtiyacı içindedirler. Örneğin; Yorkshire, Lancashire gibi iri gövdeli kanaryalar üremek için Gloster, Fife Fancy ya da renk kanaryalarına göre daha uzun güneş ışığına ihtiyaç duyarlar ve daha geç kızışırlar.

Yorkshire kanarya kuşunun üretimi oldukça zordur. Yuva yapmayı bilmeyen dişiler, beklemeyen anda kafesin ortasına yumurtayı bırakabilirler ve birkaç kez yumurtlar, her seferinde ortalama dört yumurta verirler fakat yumurtanın üzerine oturmaz, kuluçkaya yatmazlar bu yüzden bakıcı kanaryalar gerekir.

İdeal Yorkshire kanarya kuşunun tüy tipi, tüy kalitesi üretimde anahtar olmalıdır. Damızlık Yorkshire kanaryanın yaşadığı ortamı öğrenmiş ve alışmış olmasının önemli olduğu gibi bakımı ve beslenmesi de çok önemlidir.  Doğanın normal seyri takip edilerek çiftleştirilmeli. Mart ve Nisan ayları bunun için uygundur.

Tünekte uyuyan, tüyleri kabarık, anüsü dışkılı olanlardan damızlık seçilmez. Dişi ve erkek aynı boyda ve benzer renkte olmalı. Dişi genç olmalı, uzun ve kıvrık tırnaklar, pullu ayaklar dişinin yaşlı olduğunu gösterir. Tüy dökümünden yeni çıkmış Yorkshire kanarya kuşu çiftleştirilmek için tercih edilmemeli.

Erkekler, dişilerden nazaran çiftleşmeye daha önce hazır hale gelirler. Sürekli öterek dişinin dikkatini çekmeye çalışırlar. Dişi bu ötüşe karşılık verirse çiftleşmeye hazır demektir.

Dişinin yavruluğa kâğıt ve ip parçaları taşıması eşleşmek istediğini gösterir. Erkek de ötüşüyle eşleşmek istediğini belli eder, dişiye yaklaşır ve eşleşme gerçekleşir. Eğer erkek ötmüyorsa, yavru alımı için öten erkekle değiştirilmeli.