Papağanlarda (Kuşlarda) DNA Testi

Papağanlar da cinsiyet ayrımının en hızlı çözümü dna testidir. Bu makalemizde dna testini anlatacağız.

Papağanlarda (Kuşlarda) DNA Testi

Kuşlarda cinsiyet, bazı türlerde dişi ve erkeğin benzer olması nedeniyle görünüş ile belirlenememekte, bazılarında ise ancak yetişkin hale geldiğinde anlaşılabilmektedir. Kuşlarda dişiler farklı (WZ) erkekler ise aynı (ZZ) eşey kromozomlarına sahiptir. Bu kromozomlar üzerinde bulunan bir gen bölgesinin (CHD), moleküler biyoloji tekniklerinin en başında PCR’la analiz edilmesiyle kuşun cinsiyeti (çift bant dişi, tek bant erkek) öğrenilmektedir.

Kuşlarda DNA testi için örnek alma ve gönderme, cinsiyet belirleme analizinin doğru çıkması açısından en önemli aşamadır. Gönderilen örnekler, yani kuşların tüyleri, deri parçaları, kanları kesinlikle birbirine karışmamalıdır. Ayrıca örneklere kesinlikle dışkı bulaşmamalıdır. 7-8 adet göğüs tüyünü (veya 2-3 adet kuyruk, kanat) söküp temiz bir mektup zarf içinde korunmalı, tüylerin yeni çıkmış-çıkıyor olması tercih edilir.

Kuşlarda DNA testi kanla belirlenecekse, kuşun tırnağını kan damlayacak şekilde biraz kesmeli ve kanı temiz bir kâğıda 3-4 damla olacak şekilde emdirilir. Kâğıdı temiz bir yerde kurutulur ve kan damlaları içeri gelecek şekilde birkaç kez katlanıp yine temiz bir mektup zarfına konur. Kuşlarda DNA testi için bu şekilde hazırlanıp gönderilmelidir.

Yumurta kabuğu gönderecekse, yavru yumurtadan çıktıktan kısa bir süre içinde kabuğu temiz bir fotokopi kâğıdına sarıp ve yine temiz bir mektup zarfına konur. Zarfın üzerine kuşun türü (bilimsel adı), adı, bilezik numarası ve sahibinin isim ve iletişim (e-posta adresi, cep telefonu ve posta adresi) bilgilerini yazılır.

Memelilerin aksine, erkek ve dişi kuşları ayıran fiziksel özellikler çok ince veya tamamen yoktur. Kuşlarda DNA ile seksüreticileri, kuşların cinsiyetlerini % 100 doğrulukla kurmalarına yardımcı olabilir.

Kuş seksüelliği DNA analizi ve polimeraz zincir reaksiyonu olarak bilinen replikasyon metoduna dayanır. Bu, DNA'larını test ederek,% 99,9'luk bir doğruluk sağlayarak, kuşlarda cinsiyet ayrımına izin verir. PCR, Z ve W kromozomu üzerinde boyut farklı olan, test edilen numunenin erkek veya dişi olup olmadığını açıkça işaretleyen bir bölgenin amplifikasyonuna izin verir.

Kuşlarda DNA testinin yapılmasının nedenleri

Kuşlarda DNA testi yapılmasının nedenler; Tıp - bazı hastalıklar cinsiyete özgüdür ve bu nedenle yalnızca erkekleri veya dişileri etkilemektedir. Hasta bir kuşun cinsiyetini önceden bilmek, veteriner cerrahın durumu daha hızlı teşhis etmesine ve hatta tedavide yardımcı olmasına yardımcı olabilir. Bu gibi durumlarda zaman önemlidir ve kuşun cinsiyetini bilmemek değerli zaman kaybedebilir.

Davranışsal yönler ve bağlanma - kuşlar yuva kuşlarından geliştikçe, mizaçları değişmeye başlar. Belirli bir cinsiyette belirli kuş türleri, ele alınması gereken sorunlu davranışlar geliştirebilir. Kuş arkadaşlarımızla iyi bir ilişki kurmak ve davranışlarını anlamak, cinsiyetlerini bilmek kadar basit bir şeyle başlar. Hayvanlarımızın cinsiyetini bilmek (kuşlar veya başka türlü) onlarla sağlıklı ve sevecen bir ilişki geliştirmek için çok önemlidir. Onlarla olan ilişkimizi en üst düzeye çıkarmak için kuş arkadaşlarımızın seksini tanımlamamız gerekir.

Eşleştirme - kuşları kuş beslemeyi planlıyorsanız, karşı cinsiyette kuşları kuşattığınızdan emin olmalısınız. Sayısız kişi kuş çiftini satın aldı ve neden çiftleşip yavrular üretemediğini merak etti. Bazı durumlarda, çiftleşme reddetmesi, kuşlar arasında cazibe eksikliğine dayanıyor olsa da, çoğu durumda aynı cinsiyette kuşları birbirine bağlamaya çalışan tecrübesiz yetiştiriciler bunlar erkek-dişi çiftler olarak düşünüyorlar.

Büyük tüyleri kullanmaktan kaçının; Göğüs bölgesinde bulunan orta boy tüyleri seçin. Doğal olarak dökülen tüyleri kullanmayın; bunlar, herhangi bir DNA üretmeyebilir.

Kuşlarda, dişiler ZW çiftleri taşırlar. Z kromozomu, yavrunun erkek olup olmayacağını belirler. Eğer yavrular Z kromozomunu annelerinden devralmazlarsa, o zaman dişi olurlar.

Papağanlarda DNA Testi

Afrika gri papağanları, çoğu kakadu papağan türü, ara papağanları, sevda papağanları, amazon papağanları, konur papağanları, bir yaştan sonra iskender papağanlarının cinsiyeti dış kontrollerle anlaşılmaz. Papağanların dişisiyle erkeği, eclectuslarda, sultan papağanlarında ya da muhabbet kuşlarında olduğu gibi “dıştan gözlem yaparak” ayırt edilemez.  Papağanda DNa testi yapılmasının iki yolu vardır: kan tahlili, ya da tüy tahlili. Her ikisini temin etmenin de kendi içinde riskleri ve püf noktaları mevcut.

Papağan DNA Kan Tahlili

Kan tahliliyle DNA testi yaptırmak için en azından bir iki damla taze kana ihtiyaç vardır. Bir papağandan kan elde edilebilecek birkaç yer vardır. Kanın damar yolundan şırıngayla alınmalı.

Papağan DNA Tüy Tahlili

Papağan Kakadu gibi büyük türlerden biriyse, üç tane göğüs tüyü, biraz büyük ya da orta türlerden biriyse iki kuyruk, küçük türlerden biriyse bir kanat tüyü yeterli olacaktır. Tüyler olabildiğince dipten koparılmalı.