Kakadu Papağanı Özellikleri
Kakadu papağanları ve özellikleri konusunda aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Neşeli olan ve duygusal tepkilerini ibikleriyle belli eden Kakadular, papağan ailesinin en sevilen, çok ilgi gören üyelerindendir. Kakadu papağanlarının anavatanı, Avusturalya ve Kuzey Pasifik adalarının güneyidir. Kakadular okaliptüs korularından çam ve yağmur ormanlarına kadar birçok ormanlık alanda yaşayabiliyor. Ayrıca çim tohumlarıyla beslenmek için dağlık alanların alt yamaçlarında, mangrovlarda ve açık arazilerde görülürler.
Kakadu papağanlarının ömrü 30 – 60 yıl (Esaret altında 100 yıl). Kırmızı kuyruklu siyah kakadunun boyu 65 cm, Solomon ve Filipin kakadunun boyu 30 cm, Palmiye kakadunun ağırlığı 1 kg, Goffin ve Filipin kakadunun ağırlığı 300 gr’dır.
Kakadular diğer papağanlardan farkı ihtiyaç duyduklarında kaldırdırları ibikleri ve çoğunlukla siyah, beyaz olan renkleridir. (Gri-pembe Galah gibi birkaç istisna hariç) Diğer tür papağanlar gibi rengârenk olmalarını engelleyen tüylerindeki Dyck dokusunun yoksunluğundan kaynaklanır. Diğer papağanlarda bu doku ışığı yansıtma biçimine göre renk üretir. Kakadularda yağ bezleri yoktur. Bunun yerine tüyleri toz üretirler. Toz nemli yağmur ormanlarında su geçirmezlik sağlar.
Kakadu papağanlarının bir özelliği de zygodactyl ayaklarıdır. Bu ayaklarını, el gibi kullanabilirler ve ağaçlarda tırmanmasını kolaylaştırır, dengede durmasını sağlar. Kakadu papağanlarının yirmi bire yakın türleri bulunmakta. En bilinen ve ilgi gören Beyaz Kakadu, Palmiye Kakadu ve Galah Kakadu papağanlarıdır. Kakadular hareketli ve oyuncudurlar. Tünemiş durumdayken, baş aşağı sarkar, havada manevralar yaparlar. Bu hareketliliği bir nevi jimnastik gibi görünse de osyalleşmelerini sağlar. Yoğun yağmur ormanlarında görüş alanı kısıtlı olduğundan sesle iletişim kurarlar.
Doğada sadece birkaç hayvan alet kullanma beceresine sahiptir. Kakadular bir adım öne çıkıp ihtiyaçları olan aleti dalları kırarak üretirler. Kırdıkları çubukla sırtlarını kaşır, yuva yaptığı ağacın boş bir tarafına vurarak bu bölgenin kendisine ait olduğu ifade ederi. Kakaduların bu eşsiz hareketleri çiftler arasında da bağı kuvvetlendirir.
Kakadu Papağanların Türleri
Yirmi bir kadar Kakadu papağan türü bulunmaktadır.
Beyaz Kakadu; Şemsiye Kakadu olarak da bilinen Beyaz Kakadular, beyaz tüyleri, siyah ya da kahverengi, kırmızı gözleri, koyu gri bacakları ve gagaları olan büyük papağanlardır. Geriye doğru kıvrılan geniş, açılıp/kapanan ibiğe sahiptirler. Beyaz Kakaduların kanatlarının ve kuyruğunun altında açık sarı tüyler bulunur. Erkek ve dişilerin her ikisinin de gözlerinin etrafında soluk mavi bir halkaları vardır. Erkek, Beyaz Kakadular koyu kahverengi ve dişiler ise kırmızı gözlüdür. Dişiler, erkeklerden daha büyük başa ve gagaya sahiptirler.
Palmiye Kakadusu; En geniş gagalı papağan türüdür. Palmiye ve Golyat kakadusu büyük siyah renkli bir papağandır. Devasa ibiklerinin yanında gagaları ile gözleri arasında kırmızı renkli tüysüz bir deri bulunur. Palmiye Kakadusu heyecanlandığında yanaklarındaki kırmızılık renk değiştirir. Stresliyken pembe/bej heyecanlıyken sarıdır. On sekiz ay ve daha küçük Palmiye Kakadularında tüylerin altı açık olur. Gagalarinin ucu ve gözlerinin çevresi beyazdır. Palmiye Kakadu, Sümbül ara papağanından sonra en büyük ve set kabuklu yiyecekleri kırmasını sağlar. Papağanlar arasında en sesli türlerden biridir. Tünediklere yere ayaklarıyla vurarak bölgeci olduklarını gösterirler.
Galah Kakadusu; tüm Kakadu türleri arasında en çekici olandır. Avusturalya’nın geneline yayılmışlardır. Pembe ve gri renkleri diğer Kakadulardan onları farklı kılar. Dişi ve erkek Galah göz renginden seçilirler. Erkek koyu kahverendi, dii ise pembemsi kırmızı irise sahiptir. Diğer türlere göre daha kısa tepeye sahiptir. Beyaz Kakadu ve Palmiye Kakadu tek yaşarken Galah Kakadu bine varan sürüler halinde yaşarlar. Havada takla atmayı severler. Galah Kakadu uzun süre susuz kalabilme özelliğine sahiptir.