Kuşlarda Sık Görülen Parazit ve Hastalıklar

Evlerde beslenen kuşlarda en sık görülen hastalıkları sizler için bu makalemizde paylaşmak istedik umarım beğenirsiniz.

Kuşlarda Sık Görülen Parazit ve Hastalıklar

Evlerde beslenen kuşlarda en sık görülen dört hastalık şunlardır:

Salmonella, Trichomoniasis, Aspergillozis ve Kuş Çiçeği

Tüm bu hastalıklar, özellikle aşırı kalabalık oluştuğunda yem istasyonlarında bir kuştan diğerine bulaşır. Kuşlar ayrıca akarlara ve bitlere karşı hassastır. Şimdi bunlar hakkında biraz daha detaylı anlatıma geçelim;

Salmonella

Besleyici kuşların en yaygın hastalığı, Salmonella cinsi bakteri neden olur  Salmonella  ve genellikle bir bağırsak-yolu enfeksiyonu olarak başlar. İshal, kabarık tüyler ve uyuşukluk gibi semptomlar genellikle ortaya çıkar. Semptom gösteren kuşlar genellikle 1 ila 3 gün içinde ölür.

Sağlıklı kuşlar, hasta kuşların dışkılarıyla kontamine olmuş yiyecekleri yediğinden, hastalık kalabalık beslenme istasyonlarında hızla yayılabilir. Salmonella, hasta veya ölü kuşlara dokunan kişilere bulaşabilir; enfekte kuşlarla çalışırken daima tek kullanımlık eldivenler giyin. Ve bir kuş yemliğine veya kuş banyosuna dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.

Trichomoniasis

Trichomoniasis, bir grup tek hücreli protozoadan kaynaklanır ve düzenli olarak birçok kuş türünü etkiler. Parazitin bir türü güvercinleri ve bunun karşılığında da şahinler gibi avcılarını enfekte eder. Hastalığın bazı türlerinde, kuşların ağızlarında veya boğazlarında yaralar gelişir; yutamadıkları için, kontamine yiyecekler diğer kuşlar tarafından düşürülür ve tüketilir, böylece enfeksiyon yayılır.

Aspergilloz

Aspergillosis,  nemli veya ıslak tohum karışımlarında, kuşların yuvalama materyallerinde veya çöplüklerde bulunabilen Aspergillus mantarının neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. Kuşların akciğerlerine ve hava keselerine solunan sporlar sonunda zatürre ve bronşite neden olur. Hasta kuşlar zor nefes alma, halsizlik ve ishal yaşarlar, ancak ölene kadar beslenme istasyonlarında yiyecek almaya devam edeceklerdir.

Kuş çiçeği

Viral bir hastalık olan Avian Pox'un 60 tür yabani kuşa bulaştığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hastalığın semptomları bacaklar, ayaklar ve göz kapakları gibi vücudun tüysüz kısımlarında oluşan lezyonlardır; gaga çevresinde; ve ağızda. Bazı durumlarda, göz çevresindeki çok sayıda yara, kuşun yiyecek bulmasını engellediğinde ölüm meydana gelebilir, ancak çoğu kuş virüsten iyileşir. Virüs, enfeksiyonlu kuşlarla besleyicilerde doğrudan temas yoluyla veya hasta kuşların kanıyla beslenen sivrisinek ısırıkları yoluyla yayılır.

Akarlar ve Bitler

Bazı akar ve bit türleri kuş tüyleri ve derisiyle beslenirken, diğerleri kan emer. Çok sayıda kan emici akar, genç kuşlarda kansızlığa ve ölüme neden olabilirken, tüy akarlarıyla yoğun şekilde istila edilmiş bir yuva, ebeveynlerin yumurtaları veya yavruları terk etmesine neden olabilir.

Tüy akarları:  Mavi alakargalar, kardinaller ve diğer çeşitli türler gibi kuşlarda tüy akarlarının en yaygın semptomu kel, tüysüz kafalardır. Kuşlar gagalarken veya banyo yaparken baş ve boyun bölgesine ulaşamazlar ve parazitler baş tüylerini yok edebilirler. Kafadaki siyah renk, cildin güneşe maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Tüyler normalde iki veya üç hafta içinde çıkar.

Lyme hastalığı

Keneler, göz çevresindeki deriye yapıştıklarında kuşlar için sorun yaratabilir ve bu da kuşun yiyecek bulmasını zorlaştırır. Kuşlar ayrıca Lyme hastalığının vektörü olan geyik kenesini bir yerden başka bir yere taşıyabilir, ancak hastalık için bir konakçı olarak kabul edilmezler.

 Durumlar ve Çözümler

Kuş Besleyicilerinde Hastalıkların Yayılmasını Önlemek

  • Besleyicileri aylık olarak bir kısım ağartıcı ile dokuz kısım sıcak su kullanarak temizleyin. Besleyiciyi birkaç dakika solüsyonda bekletin, durulayın ve havayla kurutun.
  • Yenmemiş yiyecekler yemliklerin içinde veya altında birikiyorsa, daha az yiyecek kullanmayı düşünün veya kuşların beğenisine göre bir tohuma daha çok geçin.
  • Kuşlar bir besleyicide uzayda savaşıyorsa, hastalığın hızlı yayılmasından potansiyel olarak sorumlu olabilecek tıkanıklığı hafifletmek için daha fazla yemlik eklemeyi düşünün.
  • Bozulmayı önlemek için tohumu hava geçirmez kaplarda saklayın.
  • Yenmeyen yiyeceklerin bakteri veya küf biriktirip geliştirmemesi için yere veya alternatif yer besleme alanlarına büyük miktarlarda yiyecek atmaktan kaçının.
  • Ölü kuşlar bulunursa, birkaç hafta yemlemeyi bırakın ve yemlikleri ve yemliklerin altındaki alanları iyice temizleyin. Ölü kuşlarla çalışırken tek kullanımlık eldivenler kullanın.

Ölü veya Hasta Kuşlar

Bir besleyicinin yakınında ölü veya hasta bir kuş görürseniz, besleyici (ler) iki hafta süreyle çıkarılmalıdır. Bir mutfak lavabosu yerine, dışarıda bir kovada çıkarmak ve temizlemek için tek kullanımlık eldivenler giyin. Tohumla yeniden doldurulmadan önce besleyici iyice kurutulmalıdır.

Ölü bir kuşu atmak için lastik eldiven giyin veya ölü bir kuşu almak için elinizin üzerine plastik bir torba koyun. Kuşu iki plastik torbaya koyun ve gömün veya çöpe atın. Evcil hayvanları kuş leşlerinden ve yemliklerin altındaki çöp alanından uzak tuttuğunuzdan emin olun.