Kuşlarda Beslenme

Kuşlarda beslenme, Kuşlarda beslenme yöntemleri gibi konularda size yardımcı olacak bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istedik.

Kuşlarda Beslenme

Canlıların beslenme alışkanları,  beslenme şekilleri ve beslenme tüketimleri, sağlıksal boyuttan çok önemlidir.  Pek çok hastalığın altında yatan sebepleri bulmak için gözlemlenen kriterlerden biridir. Peki, kuşların beslenme şekilleri nelerdir ya da Kuşlarda Beslenme nasıl olmadır?

Kuşlarda Beslenme Nasıl Olmalı Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuşların diğer canlılara göre sindirimi daha hızlı çalışır. Bu sebeple kuşunuzun beslenmesinde, devamlılık sağlamalısınız. Ayrıca yiyecekleri hazır durumda olmalıdır.
Tüm canlılar için önemli olan suyun varlığı kuşlar içinde çok önemlidir. İnsanlar kadar eğitimli olamayacağı için hayvanların yiyeceklerinde ve sularından titizliğe dikkat etmek gerekir. Bunun içinde kuşunuzun suyunun temizliğinden emin olmalı ve sık sık değiştirmelisiniz. Ayrıca kuşunuzu susuz bırakmamalısınız.
Her kuş türü için aynı beslenme şekilleri uygulanmaz.  Kuşlar türüne göre beslenilmelidir. Beslemeye başlamadan önce kuşunuzun türünü iyi tanımalısınız.
Hem evde hazırlanıp verilmesi gereken besinler hem de kuş yemleri vardır. Bu hususta özellikle etrafta satılan her kuş yemini almamalısınız. Kalitesine ve sağlık değerine dikkat etmelisiniz.
Vitaminleri almaları için kuşlara besin vermeniz yeterli olmamaktadır. Çünkü besinlerden vitamin elde edemezler. Bunun için kuşunuzun ihtiyaçlarına uygun vitaminleri veterinerden yararlanarak sağlamalısınız.
Kuşunuza vereceğiniz besinlerin organikliğine ve kalitesine dikkat etmelisiniz. Özellikle farklı hayvan yemleri vermekten kesinlikle uzak durunuz.
Sebzeler ve meyveler kuşların beslenme listesinde olmalıdır.  Her tür çeşitten kuşun beslenmesinde yer almalıdır.
Kuşların türüne göre beslenme uygulamanız gerektiğini söylemiştik. Bunun içerisinde bazı kuş türlerinin et de yediğini söylemeliyiz. Örneğin papağan gibi. Bu türde olan kuşlar için sebze ve meyvelerin yanında, böcek, pişmiş et, kurtçuk gibi besinler sağlanmalıdır.
Kuş ve besleyicisi aralarındaki bağı güçlendirmek adına beraber beslenebilirler. Bunun için kuşların yememesi gereken besinlerden uzak durularak, beraber paylaşım yapılabilir. Uzak durulması gereken en önemli besinlerden tatlı, alkol ve yağlı yiyecekleri örnek verebiliriz.

Kuşlara Verilmemesi Gereken Besinler

Yağlı yiyecekler
Abur cuburlar
Çikolata
Alkol
Kafein
Hurma (Trabzon Hurması)
Soğan
Sofra tuzu
Meyve çekirdekleri (Özellikle Elma)
Mantar

Kuşlarda Beslenme Şekilleri

1. Taneyle Beslenenler:  Tanelerin kimisi küçük yapıda olabilirken kimileri daha büyük yapıda olabilmektedirler. Kuşlar, küçük taneleri yutularak, büyük taneliler ise gagalarının yardımıyla parlayarak beslenirler.
2. Etle Beslenenler:  Kuşlar tüketimde en çok havyasal beslenmeyi tercih ederler. Kuşlar beslenme esnalarında genelde yutarak besinleri tüketirler. Fakat etin şekilsel yapısından dolayı etle beslenen kuşlar parçalayarak yerler. Genelde avlanan kuşlar parçalamayı tercih ederler. Parçalamalar büyük de olabilmektedir. Yutulan büyük parçalar, kuşların kursaklarında bekletmesi ile birlikte yumuşarlar böylelikle midede sindirimi kolaylaşır.
3. Bitkisel Beslenenler:  Kuşların içerisinde bitkisel beslenen kuşlar çok azdır. Genelde bitkilerin filizlerini, taze yaprakları, meyvelerin tohumlarını tüketirler. Kuşlar için bitkisel besinlerin, etsel besinlerden daha zor sindirimi olmaktadır. Ayrıca bitkisel beslenen kuşlar, protein alamadıklarında böcek ve kurttan beslenmeye başlar.
4. Balıkla Beslenenler:  Kuşlar için çok yaygın bir beslenme değildir. Genelde büyük kuşlarda görülür. Yalı Çapkınları adıyla anılan kuşlar, avladıkları balıkların pullarını ve kılçıklarını yemezler, ağızlarının yardımıyla atarlar. Fakat martı, pelikan gibi kuşlar, balıkların bu bölümlerini de yerler ve midelerinde sindirimini sağlayabilirler.
5. Meyveyle Beslenenler:  Meyveleri besin olarak tüketen kuşlar olsa da meyvenin her halini tüketemezler. Özellikle çekirdeklerini yemeleri çok sakıncalıdır. Bu nedenle meyveyle beslenen kuşlar, meyvenin yumuşak ve etki kısımlarını tüketirler. Sindirim açısından da daha kolay olur.