Border Kanarya Özellikleri

Border Kanaryalar özellikleri başlıklı bu makalemizle onlar hakkında istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Border Kanarya Özellikleri

Border kanarya kuşunun anavatanı İngiltere’dir. Boyu 14 - 15 santim, gövdesi yuvarlak karından göğse doğru biraz daha genişler, sırt yuvarlak ve hafif kamburdur, baş yuvarlak ve diktir, gövdeyle birleşirken belirgin bir çukur boyun halkası yapar, gözler başın merkezinde yer alır.

Border kanarya kuşunun kanat uzunluğu vücudu geçmez ve kanatlar vücuda yapışır, kuyruk düzgün, ayaklarda baldırların ucu görülmelidir, tüyler vücudun her yerinde parlak, ipeğimsi, tünekte 60 derecelik bir açıyla durur. Border kanarya kuşunun renkleri; sarı, yeşil, alaca (ahraç), beyazdır. 

Kanarya ırkları arasındaki yerini 1890 yılında aldığı kabul edilir, ilk yıllarda Cumberland Fancy adını alması İngilterenin Cumberland bölgesinde ortaya çıktığını gösteriyor. 1890 yılında Cumbria Havick’de yapılan bir toplantıda Border Fancy Canary ( sınır süslü kanaryası ) Uluslararası adı olarak kabul edilmiştir.

Border kanarya kuşunun ortalama ömrü 10 yıldır, dayanıklı ve bakımı zor değildir. Ancak üretimde biraz sorun çıkarabilir, özel renk mamalarına ihtiyacı yoktur, yalnız tüylerindeki parlak sarı rengi korumak için lütein içeren gıdalar verilir.

Border Kanarya Kuşunun Cinsiyetinin Belirlenmesi

Yavru Border kanarya kuşunun dişi ve erkeklerinin ayırt edilmeleri zordur. Cinsiyet ayrımı için 8-10 aylık olmalıdır.

Dişi kanarya, çiftleşme zamanlarındaki kesik kesik ve boğazı şişmeksizin ötüşleri hariç, diğer zamanlarda ötmezler. Erkek kanarya ise ötücüdür.

Erkek kanaryaların gözleri yuvarlak, dişi kanaryaların ise hafif elips şeklindedir. Erkek kanaryanın başı daha yuvarlak ve daha büyüktür. Gaga, göz çevresindeki ve boğazındaki tüyleri daha parlaktır. Dişiye nazaran hareketleri daha canlıdır ve daha az ürkektir.

Dişinin başı yassı ve daha küçüktür. Dişi ve erkek kanaryaların cinsiyet ayrımı Erkek kanaryanın karın tüyleri üflendiği zaman tüylerle kaplı bir çıkıntı “Erkeklik organı” görülür. İlkbaharda erkek kanaryanın anüsü daha sivrice ve karın hizasında aşağıya doğru sarkıktır. Dişi kanaryanın ise yuvarlakça ve vücudu boyunca düz devam eder ve açık renkli olur.

 Border kanarya kuşunun, cinsiyet belirlenmesinde kesin sonuç veteriner hekimlerden alınır. Veterinerin yapacağı kan testi ve küçük operasyonla dişi ya da erkek olduğu belirlenir.

Border Kanarya Kuşu Üremesi

Border kanarya kuşu, eşe gelmeye hazırlayan üç bağımsız etken vardır. İlk etken, gün uzunluğudur. Üreme dönemi yaklaşırken, gün uzunluğu da artacaktır. Bu dönemde kanaryaların üreme hormonlarında da bir artış gözlenecektir. Ufak boyutlu bazı kanaryalar 12 saat aydınlıkta bile eşe gelebilmelerine rağmen, bu türlerin dahi 14–15 saat aydınlıkta daha iyi üreyebildikleri gözlenmiştir.

Border kanarya kuşu için kinci etken, sıcaklıktır. Düşük sıcaklıklarda kanaryaların enerji ihtiyacı artacaktır. Enerjisini ısınmaya harcayan dişi kuş yumurtlayamaz. Ortam sıcaklığı 20 ºC’ye ulaştığında üremeye uygun sıcaklığa gelinmiş olacaktır.

Border kanarya kuşu için üçüncü etken, besinlerdeki protein oranının ve miktarının artışıdır. Özellikle bazı amino asitler oldukça önemlidir. Doğadaki kuşlar, protein ihtiyaçlarının önemli kısmını böcek ve solucan yiyerek karşılar. Bu canlılar neredeyse bütünüyle proteinden oluştuklarından, doğadaki kuşların amino asit ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.

Peki, “Border” cinsi kanarya üretmenin zor tarafı nedir?

Diğer kanaryalarda olduğu gibi, Border kanarya kuşlarında da, uzayan gün ışığı süresi ve sıcaklık değişimleri bazı doğal değişikliklere yol açar. Esas zor olan, Border kanarya kuşunu, eşe hazırlamaktır. Kritik diyebileceğimiz bazı amino asitlerden yoksun kalan Border kanarya kuşu, eşe gelememektedirler. Dahası, bu durumdaki kanaryaya sabırsız davranılıp eşleşmesi için baskı uygulanırsa, kanarya karmaşık mesajlar alacak ve istikrarsız bir eşleşme sezonu geçirecektir.

Border kanarya kuşu eşe geldiğinde, aktif ve sağlıklıdır. Tüyleri sık, kuyruğu dik, kanatları yukarıda, gözleri parlak ve duruşu dengelidir. Erkeğin vücudunda ince bir yağ tabakası olur. Border kanarya kuşunun erkeği, yorulmaksızın öter. Anüs normale göre büyük ve diktir. Rengi sarıdan kırmızıya dönüşür.

Border kanarya kuşu vücudunda, erkeğinkine göre daha kalın bir yağ tabakası olur. Erkeğin ötüşlerine karşılık onu eşleşmeye davet eder ve yaklaşık altı tane yumurta bırakır. Bu yumurtaların üstünde kuluçkaya yatarak, onları doğru sıcaklıkta tutar, kuluçkanın 13. ya da 14. gününde döllenmiş tüm yumurtaları kırıp yavruların çıkmasını sağlar.