Papağanlarda Tüy Sorunları

Papağanlarda tüy sorunları ve nedenlerini bu makalemizde sizler için derledik.

Papağanlarda Tüy Sorunları

Tüy kaybı, tüy dökümü, parazitler veya Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı (tümü makalede ele alınmıştır) dahil olmak üzere birkaç farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Diğer olası nedenler aşağıda listelenmiştir.

Alerjiler

Bir papağan bazen cildi tahriş eden bir madde nedeniyle kendi kendine yolmaya ve kendi kendine gagalamaya başlayabilir. Bu, ortamdaki yiyecek veya bazı kimyasallar (temizleyiciler, ev ürünleri, vb.) olabilir. Tahriş edici maddeyi izole etmek zor olabilir ve uzman tavsiyesi için veterinere başvurmak gerekir.

Kellik

Bu, kendi kendine yolma, başka bir kuş tarafından yolma, hormonal dengesizlik, mineral eksikliği, Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı, tüy akarları veya saçkıran gibi birkaç farklı faktörden kaynaklanabilir. Sultan papağanları kellikten diğer türlere göre daha fazla muzdariptir ve bu gerçekte genetik büyük bir rol oynamaktadır.

Kanama

Tüy dökme mevsimi boyunca bir papağan yeni tüyler çıkardığında veya genç kuşlar yetişkin tüylerini ürettiklerinde tüy kanaması meydana gelebilir. Yeni bir 'iğne' tüyü, kan damarlarını içerir ve bunlar olmadan tam tüy büyümez. İlk günlerde bunlar hasar görürse diğer yaralar gibi kanarlar.

Yetişkin bir kuşun ceketindeki bir kan parçası, büyük olasılıkla bu iğne tüylerinden biridir. Aşırı durumlarda, hasar o kadar çok kan kaybına neden olabilir ki muhabbet kuşu gibi küçük bir tür zayıflayabilir ve hatta ölebilir. Daha büyük iğne tüyleri, birincil kanat ve kuyruk tüyleriyle ilişkili olanlar hasar görürse çok kanar.

Bir kez tespit edildiğinde, kanama derhal ele alınmalıdır. Papağan yakalanmalı ve tüyün kırılan ucu on dakika boyunca sıkıca tutulmalıdır. (Not: Basınç kuşun vücuduna değil tüyün kendisine uygulanmalıdır. Muhabbet türü kuşunu sıkmak boğulmaya neden olabilir.) Kanama durduktan sonra, kırılan iğne tüyünün çıkarılması için mutlaka profesyonel bir yardım alınması lazımdır.

Tahıl ve burun deliklerinin üstündeki iğne tüyleri kolayca kırılabilir, ancak buradaki kanama minimumdur ve kısa sürede durur.

Renk

Tüy rengi bazen hasar görmüş foliküller, ilaçlar veya çok fazla A vitamini takviyesi nedeniyle değişebilir. Renk değişimi geçicidir ve bir sonraki tüy dökümü sırasında düzeltilecektir.

Kistler

Kistler, tüy deriden geçemediğinde ortaya çıkar. Yüzeyin altında büyümeye devam edecek ve papağanın derisinde bir yumru oluşturacaktır. Birincil kanat tüyleri en çok etkilenenlerdir. Nedeni belirsizdir, ancak bir folikülün yetersiz beslenmesi, genetiği ve enfeksiyonu tümüyle ilişkilendirilmiştir. Cerrahi müdahale olmadan kistler kaybolmaz. En sık etkilenen papağanlar, Macaw papağanları ve muhabbet kuşlarıdır.

Yağ Tümörleri (Ksantomlar veya Lipomlar)

Bunlar, genellikle aşırı kilolu kuşlarda ve en yaygın olarak kükürt tepeli kakadu ve muhabbet kuşlarında meydana gelen, deri altındaki yağ hücrelerinden kaynaklanır. Kötü beslenme ve obezite olağan nedendir, ancak tiroid bezi koşulları ve genetik de rol oynayabilir. Büyük tümörler, genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, göze hoş görünmezler ve büyüdükçe hareketi kısıtlamaya başlarlar. Ayrıca enfekte olabilirler. Etkilenen kuşlar kendi kendilerine gagalar ve bu da tüy kaybına, kanamaya ve enfeksiyona neden olur. İyileştirilmiş bir diyet (daha az yağlı tohum) ve ek egzersiz, sorunu çözmek için uzun bir yol kat edecektir. İçme suyundaki iyot takviyeleri genellikle veterinerler tarafından da reçete edilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir.

Yıpranmış Tüyler

Bu genellikle mineral eksikliğinin bir işaretidir. Diğer semptomlar arasında ciltte kaşıntı ve tüy kaybı bulunur. Kuşlarınızın hepsinin bir mineral bloğa erişebildiğinden emin olmak genellikle sorunu çözecektir veya bir veteriner, papağan suyuna takviyeler eklemeyi önerebilir.

Tüy Yolma

Bir papağan kendi tüylerini toplamaya başlarsa, altında yatan bir sağlık sorunu vardır. Parazitler, alerji, düşük hava nemi, temiz hava eksikliği, stres, can sıkıntısı, çiftleşme hormonları, karaciğer hastalığı, kanser, bakteriyel veya mantar enfeksiyonu, yetersiz beslenme, ağır metal zehirlenmesi veya sadece kötü bir alışkanlık olabilir.

Altta yatan sorunun teşhis edilip edilemeyeceğini görmek için veterinere gitmek gerekir ve eğer bu bir hastalıktan ziyade çevresel bir sorun olarak ortaya çıkarsa, yolma sorununun kaynağına inmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Kuşlarınızı yakından izleyin ve bir desen veya tetikleyici olup olmadığını görün. Koparma, papağan kızdığında, sıkıldığında veya stres altında olduğunda mı gerçekleşir? Bir koparma nöbetine neden olan olayda başka bir kuş veya nesne var mı? Beslendikten sonra olur mu? Evcil hayvanınız etrafınızdayken iyi mi -? yani yolma yalnızlıktan mı kaynaklanıyor?
  • Işık, hava ve nem durumunu değerlendirin. Papağan 24 saatlik gün boyunca yeterince aydınlık veya karanlık ihtiyacını alıyor mu? Merkezi olarak ısıtılan, nemsiz ortamla ilgili şeyleri biraz hafifletmek için bir şeyler yapabilir misiniz? (kuru atmosfer kaşınmaya neden olabilir ve bu da tüylenmeye neden olabilir) Kafesi farklı bir yere taşımak yardımcı olabilir.
  • Kafes ekipmanını yuvarlak olarak değiştirin. Papağana tüneyip kemirmesi için yeni bir şey vermek için yeni bir levrek verin.
  • Kuşun banyoya ihtiyacı var mı? Sorun basit bir kaşıntılı, kuru, kirli cilt durumu olabilir. Geniş ağızlı bir spreyi, kuşun ihtiyaç duyduğu nemi sağlayabilir. Duş, papağanın yolma içgüdülerini değil, doğal önleme içgüdülerini harekete geçirecek. Yine de, aşırı ısınma kuşu paniğe kaptırıyorsa aşırıya kaçmayın.
  • Bu makalede verilen diyet yiyecekler listesine göre kuşa sunduğunuz yiyecekleri kontrol edin. Belirlemesi zor bir beslenme boşluğunu doldurup kapatamayacağınızı görmek için yenilerini deneyin.
  • Papağanın sık sık sırtını mı yoksa karnını mı okşarsınız? Bu bazen çiftleşme hormonlarını uyarabilir ve bu da bazen tüy yolmaya ilham verir.
  • Ne yazık ki teşhis, tedavi ile aynı şey değil. Orijinal uyarım tanımlanıp kaldırıldığında bazı papağanlar koparmaya devam eder. Tüm açıları kapatılmışsa ve davranış devam ederse, bir tasma takmanız veya kendinizi kötü bir alışkanlığı olan yarı kel bir kuşa teslim etmeniz gerekir.

Diğer Tüy Yolunma Senepleri

Bu, yolma sorununun bir varyasyonudur. Kafes arkadaşları tarafından koparılan bir kuş çok stresli hale gelir ve sonuç olarak ölebilir. Failin tecrit edilmesi en iyi kısa vadeli çözümdür; ama aynı zamanda sorunu değerlendirmeli ve uzun vadede çözüp çözemeyeceğinizi görmelisiniz. Suçlu kuş hayal kırıklığına uğramış olabilir, bu sorunlar genellikle cinsiyetle ilgilidir. Bir yuva kutusu veya olası eş seçimi sağlamak, kuşun hayal kırıklıklarını yolumdan uzaklaştırabilir. Birden fazla beslenme istasyonu olduğundan emin olmak da yardımcı olabilir.

Zayıf Tüy Durumu

Bu belirsiz kategori, sahipleri bir papağanın diyetinin esansiyel amino asit metiyonininde eksik olma olasılığına karşı uyarmak için dahil edilmiştir. Bu eksikliğin diğer belirtileri arasında pullanan bir gaga bulunur. Metiyonin, Brezilya fıstığı, susam, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, yumurta ve ıspanak gibi birçok papağan gıdasında bulunabilir. Takviyeler de bir seçenektir. Tüylerin ve gaganın eski ihtişamına kavuşması bir yılı bulabilir.( Not: zayıf tüy durumu, diğer birçok papağan rahatsızlığı ile de ilişkilidir)

Psittacine Pruritic Polyfolliculitis (Polifoliküller)

Bu, tek bir folikülden birden fazla tüy şaftının büyüdüğü yerdir. Bazen folikülde ve çevresindeki deride iltihaplanmaya neden olur ve sıklıkla kaşıntıya veya kanamaya neden olur. Bazı kuşlarda bu durum hiçbir soruna yol açmaz. En sık boyun arkasını ve kuyruğunu etkiler. Bu rahatsızlığın bulaşıcı olmamasına rağmen bir virüs tarafından ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çoğunlukla bir büyük kuş kafesindeki tek bir kuş etkilenir ve stres, sorunun alevlenmesinin ana nedeni gibi görünür.