Muhabbet Kuşu Üretimi (Çiftleştirme)

Muhabbet kuşlarının üretimleri ve yapılması gerekenleri bu makalemizde sizler için derledik.

Muhabbet Kuşu Üretimi (Çiftleştirme)

Çoğu muhabbet kuşu sahibi, kuş yetiştiricisi olma konusunda yetersiz kalmakladır. Ancak, dünyanın sürekli büyüyen muhabbet kuşu nüfusuna katkıda bulunmaktan hoşlanan pek çok meraklı insan vardır. Doğru materyaller ve yer verildiğinde, muhabbet kuşları kolayca ürer ve onlara uygun bir ortam sunduğunuz sürece, genellikle sizden fazla müdahaleye gerek kalmadan, kolayca üreyebildikleri görülebilir.

Büyük kuş kafesindeki muhabbet kuşları çiftleşme eğilimindedir. Bununla birlikte, birçok yetiştirici farklı türlerden farklı göz alıcı kuşlar üretmek isterler. Bu durum eşleştirmeye müdahale etmek anlamına gelir. Amacınız saf renk ve çeşitlilikse, onların eşleşmesine ve kendi başlarına devam etmesine izin vermek işi halledecektir.

Seçtiğiniz muhabbet kuşu çifti birbirine bağlanamazsa, bunu yeni bir muhabbet kuşu ile eşleştirmemiz gerektiğinin bir işareti olarak kabul edebilirsiniz. Bu gibi müdahalelerden önce onlara bir şans vermeyi deneyin. Şimdi gelelim asıl konumuza;

Muhabbet Kuşu Çiftleşme Mevsimi

Yabani muhabbet kuşları, yağışlı ilkbahar ve yaz dönemlerinde ürerler, bu da kendilerini Kuzey Avrupa'da yılın büyük bir bölümünde ruh halinde buldukları anlamına gelir. Ayrıca çiftleşme içgüdüsünü canlandırmak için uzun gündüz saatlerine ihtiyaçları vardır.

Üreyen kuşların uyarılması yapay ışıkla sağlanabilir. Bu süre zarfında günde 12 saat ışığa ihtiyaçları vardır ve pencerelerinizden geçen güneş ışığı (kuşlar iç mekandaysa) D vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir (güneş ışığı D vitamini metabolizmasının gerekli bir parçasıdır). Bu konuya özellikle dikkat etmenizi öneririz.

Muhabbet Kuşu Üretim Yaşı

Muhabbet kuşları altı ay sonra fiziksel olarak üreyebilir, ancak en az 10 aylık olana kadar bunu yapmalarına izin verilmemelidir. Daha genç bir kuş, genellikle iyi bir ebeveyn olamaz. Bunun için acele etmenize gerek yoktur. Kuşlar olgunlaştıklarında dişiler dört yaşına ve erkekler altı yaşına kadar çiftleşebilirler.

İlk kez anne olanlar bazen yuva kutusunun dışına yumurta bırakırlar. Yumurtayı kutuya koyduğunuz sürece, diğerlerinin buraya yatırılması gerektiğine dair bir işaret olarak algılayabilirler. Yavruluğa yumurtayı yerleştikten sonra, bu hatayı tekrar etmeyeceklerdir.

Muhabbet Kuşu Üretimi Yemi

Çeşitli ve besleyici bir yemler, muhabbet kuşlarınızın hayatında kalıcı bir demirbaş olmalıdır ve üreme sırasında standart yemi değiştirmeniz gerekmez. Bununla birlikte, yumurtalı yiyecek gibi protein açısından zengin bir mama sağlamalısınız.

Muhabbet Kuşu Yetiştirme Kafesleri

Çok sayıda muhabbet kuşu tutuyorsanız, onlara üreme için kişisel alan vermeniz gerekecektir. Bu, bir büyük kuş kafesinde bölmeler şeklinde olabilir veya çifti bir yetiştirme kafesine yerleştirebilirsiniz. Bu, en az 60 x 40 x 40 cm ölçmelidir. Standart muhabbet kuşu aksesuarları ile donatılması gerekecektir. En az iki tünek, bir mineral blok, bir kalamar kemiği, bol miktarda tohum ve taze yiyecek ve su ayrıca tabiki bir yuvalık. Kafesin ayrıca iki kapıya ihtiyacı olacaktır. Biri yem koymak için (eliniz için) ve diğeri yuvalığı taktığınızda içine girip çıkmak için.

Yavrular mamadan kesildikten sonra (yaklaşık altı haftada) onları büyük bir kafese veya büyük kuş kafesinin ayrı bir bölümüne aktarmanız gerekecektir. Buna bol miktarda yiyecek, su ve tüneme alanı sağlanmalıdır.

Muhabbet Kuşu Yetiştirme İçin Yuvalık

Muhabbet kuşlarının çiftleşmek ve yuva yapmak için boşluklara ihtiyacı vardır. Bu, vahşi doğada tercih ettikleri ağaç deliklerini simüle eden bir şeydir. Ahşaptan yapılmış yuva kutuları mükemmel bir alternatiftir. Muhabbet kuşları minimalist yuvacılar ve yumurtalarını koymak için yumuşak bir yuvalama malzemesi (işlenmemiş ağaç talaşı veya kıyılmış kağıtlar yeterli olacaktır) ile kaplı kuru bir zemin alanından biraz daha fazlasına ihtiyaç duyarlar.

Kutunun zemininde, yavruların kavramasına yardımcı olmak için içbükey bir bölüm olması gerekecektir. Yavrular sert, düz bir zeminde duruyorsa bazen meydana gelen, çarpık bacak olarak bilinen durumu önleyecektir. Yuvalığı büyük kuş kafesine yerleştirin veya kafesin dışına (hangisi geçerliyse) sabitleyin. Bu, dişinin (ve daha sonra yavruların) açık (yani çıkarılmış) kapıdan kafese erişebileceği şekilde yapılmalıdır.

Muhabbet Kuşu Yuvasını Temizleme

Yavruluk dişi muhabbet kuşu yerleşmeden önce bir ölçek beyaz sirke ve iki ölçek su çözeltisi ile temizlenmelidir.