Kuşlarda İshal ve Tedavisi
Kuşlarda en çok görülen ishal ve isal tedavisi konusunda sizlere yardımcı olacak bir makale hazırladık.
Hayvanlara tuvalet eğitimi vermek oldukça güç bir durumdur. Özellikle hastalıklarında bu durum daha da zorlaşmaktadır. Hayvanlarda pek çok hastalık durumu ile karşılaşabiliriz. Önemli olan hastalığın belirtilerini önceden gözlemleyerek, gerekli tedaviyi uygulayabilmektir. Hayvanlarda görülen hastalıklardan biri de ishaldir. Özellikle etrafımızda kuşların ishallerine sık sık rastlayabiliriz. Kuşlarda ishalin birçok sebebi olabilmekle beraber, belirtilerini gözlemlemek için de bazı detaylar bulunmaktadır. Ayrıca Kuşlarda İshal ve Tedavisi için pek çok yöntem geliştirilmiştir.
Kuşlarda İshalin Sebepleri
Kuşlarda İshalin Belirtisi
Kuşunuzun ishal olup olamadığını anlamanın en kolay ve en bilinen yolu dışkısına, anüs ve çevresine bakmaktır. Genelde kuşların dışkısı diğer hayvanlar gibi katı değildir. Yumuşak bir kıvama sahip olunan kuşların dışkısı hemen hemen cıvık bir yapıya da sahiptir. Fakat kuşunuzun bir veya iki tuvaletindensonra dışkısında devam eden aşırı bir cıvıklık söz konusu ise ishalin belirtisi olur.
Bir diğer şekilde de kuşunuzun idrarından başka anüs ve çevresine bakabilirsiniz. Eğer şüpheleriniz doğrultusunda kuşunuzun anüsünde ve çevresinde dışkı kalıntısı varsa ishal olduğunun belirtisi olarak nitelendirilebilir. Tüm bu gözlemlere rağmen belirtileri kesinleştirmekte zorlanıyorsanız en yakın veteriner kliniğinden yardım alabilirsiniz.
Kuşlarda İshalin Tedavisi
Belirtilerden sonra kuşunuzun ishal olduğuna kanaat getirdiğinizde ve kesinlik kazandığında ilk olarak sebebini bulmalısınız. Pek çok sebepten ötürü ishal olabilecek kuşunuzun sebebine karşı çözümlerle beraber tedavisini yapabilirsiniz. Kuşlar ishalleri esnasında vücut ısılarında düşüş yaşarlar. İlk olarak bu etkene karşı kuşunuzun bulunduğu ortamı 25-26 derecede tutmanız gerekmektedir. İshalle beraber vücutlarından eksilen su kaybına karşı da suluklarında daima temiz ve taze su bulundurmalısınız.
Ortamını ve suyunu ayarladığınız kuşunuzun beslenme şekline de özen göstermelisiniz. Hareket haline giren bağırsaklarını rahatlattırmak adına besinlerinin çeşitlerinden azaltma yapmalısınız. Özellikle beslenme şeklinden dolayı ishal oluşmuşsa, yediklerini gözden geçirerek daha doğru ve sağlıklı besinleri tercih etmelisiniz. Kuş yemi kullanıyorsanız, içerisindeki besinlerin değerlerine vitaminlerine ve çeşitlerine bakmalısınız.
Kuşunuzun kafesinin temizliği de oldukça önemlidir. Her daim dikkat etmeniz gereken bu husussa özellikle ishal döneminde ayrıca bir titizlik göstermelisiniz. Kuş kumunu kullanmak bu dönemde kuşunuzun sağlığını etkilediği kadar sizin işinizi de kolaylaştıracaktır.
Tüm bu çabalarınıza ve ürettiğiniz çözümlere rağmen tedaviyi sağlayamadıysanız, veteriner hekime danışmalısınız. Veterinerden veya petshoplardan alabileceğiniz sıvı ilaçlar, istediğiniz tedaviyi size sağlayacaktır. Kullanım talimatı üzerinde yazan ilacı dikkatlice okuyarak uygulamalısınız. Herhangi bir yan etki veya ters durumda veterinere bildirmelisiniz. Sıvı ilacın kullanımı da oldukça kolaydır. Suyuna 10-15 damla damlatmanız yeterli gelecektir.