Konur Papağanlarının Çiftleşme Davranışı ve Eş Seçimi?

Konur papağanlarında eş seçimi, nasıl üretim yapılacağı, yumurtlama dönemi ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili makalemizi umarım beğenirsiniz.

Konur Papağanlarının Çiftleşme Davranışı ve Eş Seçimi?

Günümüzde insanlar duygusal bir bağ kurabilecekleri evcil hayvan aramaktadırlar. Bu, akıllı bir evcil hayvan edinmeyi gerektirir. Bu durumda ilk akla gelen seçenekler kuş veya papağan türleridir.

Konur papağanları, küçük boyutları nedeniyle bu ailedeki en yaygın evcil hayvanlar arasındadır ve dolayısıyla bakımı kolaydır. Canlı renkleri ve sosyallikleri de onları mükemmel evcil kuşlar yapar.

İhtiyaçlarını doğru şekilde karşıladığınızda 20 ila 30 yıl arasında sizlere iyi bir arkadaş olacaktır. Bir evcil hayvan yetiştirmek, evcil hayvanınızın neslini sürdürmek ve evcil hayvanınızı kaybetmenin getirdiği yıkımdan kaçınmak için önemli bir unsurdur.

Sahip olduğunuz yeni evcil kuşlar asla kaybettiğinizin yerini almasa da, acınızı hafifletir ve kuş kafenizin boş kalmamasını sağlar. Yeni evcil hayvan sahipleri için üreme, seçtikleri evcil hayvan türüne bakılmaksızın her zaman bir zorluktur.

Konur papağanları yumurtlama yoluyla ürerler. Bu durumda dişi döllenmiş veya döllenmemiş yumurta bırakacaktır. Sadece döllenmiş yumurtalar genç yavrular verecektir. Yumurtaların döllenmesi, erkek konur papağanı dişi ile çiftleştiğinde gerçekleşir. Çiftleşme kulağa kolay gelse de, hiç de öyle kolay değildir.

Aşağıda, konur papağanlarının üreme davranışları hakkında bilmeniz gerekenler yer almaktadır.

Konur Papağanları Genellikle Ne Zaman Çiftleşir?

Genelde konur papağanları bir yaşında cinsel olgunluğuna ulaşırken, bazı dişiler yedi ayda olgunlaşır. Ancak, sağlığından ödün verilmemesi için kuşun üremesi için 1-3 yaşına gelmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır.

İnsanların ve çoğu hayvanın isteklerinin aksine, konur papağanlarının tüm yıl boyunca üretmek isterler. Doğal ortamlarında alıştıkları sıcak hava koşullarını yansıttığı için genellikle ilkbaharda çiftleşirler. Kışın karların erimeye başladığı ve yağmura dönmeye başladığında, hava ısındığında, kuşunuzun üreme zamanı gelmiştir.

Ne yazık ki, çiftleşme mevsimi oldukça kısadır ve tipik olarak bir veya iki hafta sürer. Eğer bu dönemi kaçırırsanız, bütün bir yıl beklemeniz gerekebilir, bu yüzden tetikte olmalısınız. Aslında, bu kısa çiftleşme döneminin dışında, konur papağanlarının üreme organları neredeyse çok ama çok zordur.

Çiftleşme mevsimi boyunca, üreme organları normal boyutlarının yaklaşık on katı kadar şişer. Konur papağanlarının tek eşli olduğunu, yani ömür boyu tek bir partnerle çiftleşeceklerini unutmayın.

Erkek ve Dişi Konur Papağanı Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Konur Papağanları dimorfiktir. Bu, onlara basitçe bakıp cinsiyet farklılıklarını söyleyemeyeceğiniz anlamına gelir. Bazı insanlar bilmeden aynı kafese iki dişiyi koyarak üremelerini bekler ve bu hatadan dolayı  üreme mevsimini kaçırırlar. Bu hatadan kaçınmak için, bir konur papağanının cinsiyetini ayırt etmek için birkaç ipucu:

  • Kafa şekli: Çoğu durumda, dişi koniklerin yuvarlak kafaları varken, erkeklerin genellikle daha düz kafaları vardır.
  • Davranış: Dişilere kıyasla erkekler oldukça cesurdur.
  • Ayak rengi: Birkaç araştırmacı, dişilerin pembe ayaklara sahip olduğunu, erkeklerin ise gri ayaklara sahip olduğunu söylerler.
  • Pelvik muayene: Konur papağanınızın pelvik kemiğine hafifçe bastırabilirsiniz. Kemikler bölünürse, bu onların geniş ve yuvarlak oldukları anlamına gelir, bu dişi konur papağanlarında bulunan bir özelliktir. Görünüşte birbirine çok yakın görünen keskin pelvik kemikler, erkek bir kuş olduğunu işaret eder.

Yukarıdakiler, bir konur papağanının cinsiyetini belirlemek için yalnızca öznel işaretlerdir. Kuşunuzun erkek mi dişi mi olduğunu bilmek için tek doğru seçim bir DNA testidir. Bu test kuşunuzun tüyü veya kanı üzerinde yapılır.

Erkek ve Dişi Konur Papağanının Çiftleşme Davranışları

Bir acemi ve hatta tecrübeli bir konur papağanı sahibi için, kuşunun çiftleşmeye hazır olduğunu bilmek zor olabilir. Neyse ki, bazı davranışlar kuşunuzun çiftleşmeye hazır olduğunu gösterebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Kuşlar, evcilleştirildiklerinde aşırı cinselleşirler, daha çok kanatlarından veya sırt hareketlerinden.
  • Bacak arasında ve göğüste tüy yolma.
  • Sık sık yem kusması.
  • Karanlık alanlara yuva yapmak.
  • Yabancılara karşı ekstra saldırganlık ve sahibini kıskanma.
  • Cisimlere sürtünme.
  • Yüksek ses çıkartma.

Erkeklerde ve dişilerde çiftleşme davranışının tetikleyicilerinden bazıları şunlardır:

  • Bunlar, bir konur papağanının üreme organlarının boyutunu ve hormonal aktivitesini artırdığı için gün ışığı saatlerinin uzatılması.
  • Uygun yuvalama malzemelerinin ve uygun bir yuvanın mevcudiyeti.
  • Bir eşin mevcudiyeti.
  • Yüksek nişasta, protein ve yağ seviyelerine sahip yiyecekler. Üreme mamaları {sıcak ıslak yiyecek} de çiftleşmeyi teşvik eder.

Memelilerden farklı olarak, erkek konilerin penisi yoktur, bunun yerine dişilere benzeyen küçük bir delik vardır. Çiftleşmek için erkek dişinin üstüne çıkarak döllemeyi tamamlayacaktır.

Konur Papağanınıza Nasıl Eş Seçmelisiniz?

Bir konur papağanınızı ilgili bir eş seçmelisiniz. Doğru üreme için eş seçmimine dikkat edin, çünkü tek eşli yapıları nedeniyle konur papağanları yaşamları boyunca yalnızca tek bir kuşla çiftleşeceklerdir.

Konur papağanı eş seçimi konusunda telaşlı olmasa da, uygun eşi bulana kadar çiftleşmeyecektir. Kuşunuzun eşiyle eşleşip eşleşmeyeceğinden emin değilseniz ve farklı eşleri denemek için zamanınız yoksa, bir yetiştiriciden hazır bir çift almayı düşünün. Çoğu konur papağanları kafese girişten birkaç gün sonra yeni partnerlerini reddedecektir. Kuşunuza, hızlı bir şekilde eş kabullendirmek yerine potansiyel bir eşe alışması için zaman verin.

Konur papağanınızın potansiyel eşini kabul etme olasılığını artırmak için, aynı türden bir kuşu seçin. Çapraz üreme zordur ve aynı türlerin üremesinden daha fazla risk taşır. Bu nedenle, en iyisi profesyonel yetiştiricilere bırakılır.

Kuşunuzu eşleştirdikten sonra, üreme sırasında oldukça bölgesel hale geldiklerinden iki eş için ayrı bir kafes alın. Yetiştirme diyetlerinin sağlıklı bir embriyo elde etmek için çok sayıda vitamin, kalsiyum ve mineral içermesi gerekir.

Egzersiz, kuşlarınızın üreme canlılığı için çok önemlidir. Onlara en az 60 x 30 x 30 cm lik bir kafes alın, böylece serbest bir uçuş ve bol miktarda egzersiz yapabilirler. Ayrıca gün ışığına daha çok maruz kalmasını artırabilir ve üreme şansını artırmak için kafeslerine yapay aydınlatma ekleyebilirsiniz.

Konur Papağanları Yıl İçinde Ne Sıklıkta Ürer?

Konur papağanları yılda birden fazla kızgınlık dönemine girebilir. Bununla birlikte, sağlıklarını ve besinsel iyiliklerini korumak için, kuşlarınızı yılda üç kereden fazla çiftleştirmemelisiniz. Üremeyi önlemek için, yuva kutusunu kafesin yanından çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, üreme riskini en aza indirmek için kuşun gün ışığına maruz kalmasını en aza indirebilir ve farklı kafeslere ayırabilirsiniz.

Konur papağanınız yumurtaları bıraktıktan sonra 23-27 gün kuluçkaya yatacaktır. Çoğu kuş, çiftleşme başına 3-5 yumurta alsa da, nadiren üçten fazla yavruya bakarlar. Tüm yumurtalar çatladığında bile, konur papağanınız en fazla üç sağlıklı bebek yetiştirecektir.

Geri kalanını elle beslemeyi seçebilirsiniz. Genç konur papağanları ebeveynleriyle birlikte 7-8 hafta kalır ve ardından yuvaları terk edip bağımsız olarak yaşarlar.

Sonuç Olarak

Gelecekte bir konur papağanı yetiştirmeyi planlıyorsanız, kuşunuzun çiftleşmesinin kusursuz olmasını sağlamak için yukarıdaki özelliklere hakim olmalısınız. En iyisi, yetiştirmeden önce kuşunuzu tanımak için zaman ayırmanızdır.

Bu şekilde, üreme mevsimi boyunca geçireceği değişiklikleri anlayabilir ve yavrularından ne bekleyeceğinizi bilirsiniz. Üreme sırasında ve yumurtadan çıktıktan sonra onları rahatsız etmemek için uzak durmaya çalışın.

Çiftleşme sırasında bu durum rahatsızlık verirse, kuşunuz yumurtalarını kırabilir veya kuluçkaya yatırmayabilir. Yeni yumurtadan çıktıklarında, onları rahatsız etmeye devam ederseniz, ebeveynler yavruları beslemekten vazgeçebilir.

Kuşların ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduğundan emin olun, ardından onları çiftleşmek veya yavrularını büyütmek için yalnız bırakın.