Jako Papağanı Çeşitleri

Jako papağanları yaşam alanları, beslenme, üretim ve özellikleri hakkında tüm bilgiler.

Jako Papağanı Çeşitleri

Jako ya da Afrika gri papağanı Türkiye’deki adıyla gri papağan, papağangiller familyasından orta büyüklükte bir papağan türüdür. 30–35 cm boyutlarında gri ve siyah tonlardadır. Kuyruğu kırmızı veya bordodur.

Jako papağanı, papağan türleri içinde en çok bilinenidir. Uzmanlar tarafından da en zeki tür olarak nitelenir. Romalıların sıkça beslediği söylenir. Psittacus cinsinin günümüzdeki tek temsilcisidir.

Konuşma yeteneği oldukça gelişmiş olan jako papağanlarının iyi bir bakımla bin kelimeye kadar ezberleyebildiği ve sorulan sorulara mantıklı cevaplarla karşılık verebildiği bilinmektedir.

Batı ve Orta Afrika'nın birincil ve ikincil yağmur ormanlarının endemik türlerinden olan Jako papağanı doğada, palmiye cevizi, tohum, meyve, hatta salyangoz ile beslenir.

Esarette 80-90 yıla kadar yaşadıkları bilinmektedir. Papağan türleri arasında en taklitçi tür olarak bilinir. Bu taklitçiliği (kimi uzmanlar bunu "zekâ" belirtisi olarak sunarlar), onun sevilen bir kafes kuşu olmasını kolaylaştırmış ve yaygın biçimde yetiştirilmesine yol açmıştır. Ancak Jako'larda en sık görülen davranış bozukluğu olan tüy yolma eksik ilgi nedeniyle oluşmaktadır.

Alex adındaki jako, insan dışında varoluşsal soru soran ilk ve tek hayvandır. Jako papağanların üç farklı türü vardır. Boyları 32 – 35 cm, ağırlıkları 400 – 490 gr Kongo Jakoları. Boyları 31 cm. civarı, ağırlıkları 350 – 450 gr veKongo Jakolardan daha minyon olan Ghana Jakoları. Timneh Jakoları ise boyları 30 cm, ağırlıkları 290 – 350 gr olan, gaga renkleri bej, Kongolara kıyasla daha gri ve Kongoların kuyrukları kırmızı iken, kuyrukları bordodur. Timneh Jakolar, Ghana Jakolardan da minyondur. Kongo Jakolarda görülen tüy yolma sıkıntısı, Timneh Jakolarda az görülür. Timneh Jakolar, insanlarla çok çabuk iletişime geçer, çabuk öğrenir ve unutmazlar.

Jakolar Papağanlar ve Yaş Tahmini

Gri papağanlarda yaş tahmini gözlerden yapılır. Bir yaşına kadar olan Jako papağanlarının, gözleri siyahtır. Bir ile üç yaş arasındaki Jako papağanının gözleri siyahtan çok gridir. Üç yaşından büyük olan Jako papağanının yaşı tahmin edilemez. Jako papağanlarının, yemi, suyu taze ve kafesinin temiz olmalı. İyi bakım ve ilgiyle 50 – 70 yıl yaşarlar.

Jako Papağanların Bakımı

Jako papağanları büyük kafese ihtiyaç duyar. Kafesi düzenli olarak temizlenmelidir. Suyu ve yemi taze olmalıdır. Jako papağanı düzenli olarak banyo yaptırılmalı bu onu dış etkenlerden kaynaklanan deri hastalıklarından korur. Doğal yaşamlarında, meyve ağalarından beslenen Jako papağanı belirli zamanlarda ona meyve de verilmelidir.

Jako papağanı asla karanlık bir ortamda olmamalıdır. Karanlık ortam onun strese girmesine sebep olur. Kafesi, güneş ışığının dik geldiği yere konmalıdır. Tırnakları veteriner tarafından kesilmeli çünkü uzun tırnaklarla kendilerine zarar verebilirler.