Cennet Papağanı

Cennet papağanı özelliklerini öğrenmek isterseniz bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Cennet Papağanı

Anavatanları Afrika olan cennet papağanları genellikle görülen gövdesi yeşil kafa kısmı turuncu ve sarı karışımında olan, kırmızı gagalı bir papağan türü olmaktadır. Papağanın boyutları 13 ile 20 cm arasında olan ve ömürleri 10 ile 15 yıl kadardır. Sesleri çok dikkat çekici olmakla birlikte kuvvetli ve tiz sesi vardır. Günün her saatinde neşeli ve agresif ötebilirler. Sabahın ilk ışıklarında özellikle gürültücü olmaktadırlar. Doğal ortamlarında çiçek, bitki tohumları, sebze ve meyvelerle beslenmektedirler.

Cennet Papağanı Genel Özellikleri

  • Oldukça çok meraklıdırlar.
  • Hareketli ve oyun oynamayı seven papağan türüdür.
  • Gagaları çok güçlü ve kemirme özellikleri bulunmaktadır.
  • Grup halde yaşamayı seven cennet papağanlarının konuşma özellikleri neredeyse yok denecek kadar azdır.
  • Evde beslenen diğer kuşlara göre evcilleştirmeleri oldukça zordur.

Cennet Papağanı Üreme Ve Cinsiyet Ayrımı

Cennet papağanın dişi ve erkekleri birbirinden ayırt etmesi oldukça zordur. Ancak DNA testiyle anlaşılmaktadır. Cinsiyet tahmini yapmayı kolaylaştıracak birkaç ipucu bulunmaktadır. Evde beslenen cennet papağanlarında bu ipuçlarından yola çıkarak varsayımlarla bulunabilir. Dişi papağanın kuyruğu erkeğe göre daha küt ve yelpaze şeklinde olmaktadır. Erkek papağanın ise daha düzgün ve ucu sivridir. Bir diğer ayırt edici özellik ise dişi kuşlar tünekte iken ayakları erkek kuşlara göre daha ayrıktır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi cennet papağanı 10 gün içinde hepsi birer gün arayla olmak üzere 4-8 yumurta yapmaktadırlar. Kuluçka 22 ile 30 gün arasında olmaktadır. Yavrular yuvalarından 38-45 gün sonra çıkmaya başlarlar. Yavruların gagaları erişkinliğe ulaşana kadar siyah olup tüyleri ise mat renktedir.

Cennet Papağını Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cennet papağanı yüksek ses çıkarttıkları için yüksek sese hassas olan kişiler ilk zamanlarda zorlanmaktadırlar. Kemirme durumları çok olduğu için kafes dışında iken perde, kablo, mobilya gibi eşyaları kemirmemesi için dikkat edilmesi gerekmektedir. Konuşma özelliği nerdeyse hiç olmadığı için konuşmasına önem veriyorsanız hüsrana uğrayabilirsiniz. Cinsiyetleri tahmin edilemediği için yavrulatmayı düşünüyorsanız ilk zamanlar istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Doğal yaşamında meyve ve sebze tükettikleri için çok fazla olamamakla birlikte verebilirsiniz. Cennet papağanı oyun oynamayı çok sevdiği için kafeslerinde yeteri kadar oyuncağı olmasına dikkat etmelisiniz. Banyo yapmayı çok sevdikleri için yazın düzenli aralıklarla banyo yaptırmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Aldığınız papağanınız eğer yetişkin ise size alışması biraz zaman alacaktır. Sabretmeniz gerekmektedir.