Electus Papağanları ve Özellikleri
Electus papağanlarının özellikleri yaşam yerleri ve cinsiyet ayrımı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Eclectus papağanı, erkekler ve dişiler arasında büyük bir fark sergiler. Erkekler mavi birincil tüyleri ve kırmızı yanları olan parlak yeşil bir renktir. Kısa kuyruk boyunca sarı bir şerit vardır. Merkezi kuyruk tüyleri yeşil, dışta olanlar mavi renktedir. Gagaları üst çenede turuncu, altta siyahtır. Parmaklar ve ayaklar siyah. Dişiler, yakanın etrafında ve kanadın kıvrımının etrafında mavi olan kızıl bir kırmızıdır. Turuncu uçlar, altta sarı olan kırmızı kuyruğu tamamlar.
Her iki cinsiyette de siyah göz vardır. Yavrular olarak hem erkekler hem de dişiler kahverengi üst çeneye sahiptir ve kenarları sarıdır.
Uzunluğu 40 ile 45 cm arasındadır. 397 g ile 425 g ağırlığındadırlar. Kanat açıklıkları 20 ila 25 cm arasındadır.
Beslenme şekilleri
Eclectus papağanları otoburdur. Meyveler, tohumlar, kabuklu yemişler, meyveler, yaprak tomurcukları, çiçekler ve nektarla beslenirler. Panadanus meyveleri özellikle favoridir.
Bulunduğu bölge
Eclectus papağanı, Endonezya'da, Solomon Adaları'nda, Palau Adaları'nda, Yeni Gine'de, en kuzeydeki Torres Boğazı Adaları'nda ve Avustralya'nın Queensland'de uzak kuzeyinde bulunur.
Evlerini yağmur ormanlarının gölgeliklerinde, savanlarda ağaç kümelerinde ve okaliptüs ormanlarında yaparlar.
Çiftleşme durumu
Üreme Temmuz ve Ocak ayları arasında gerçekleşir. Çiftleşen çiftler tüm yaşamları boyunca bir arada kalmazlar ve düzenli olarak yeni bir eş bulurlar. Erkekler heyecanlı bir ciyaklama çağrısı yaparak dişilerin peşine düşer.
Yuvalama, bir açıklıkta veya ormanın kenarında bulunan bir ağaç oyuğunda gerçekleşir. Bu, yumurtaların serildiği odun yongaları ile kaplıdır.
Bir yumurtanın başarılı bir şekilde döllenmesinden sonra yumurtadan çıkması 26 gün sürer. Bir çift beyaz yumurta bırakılır. Dişi yumurtayı kuluçkaya yatırırken erkek tarafından beslenir. Her iki ebeveyn de, önceki yavruların yardımıyla civcivle ilgilenir.
Yumurtadan çıktıklarında derileri kısa, kalın kıllarla kaplanır ve 3 günlük bir süre boyunca gri bir renk alır. Bu renklendirme yapıldıktan sonra kuşun cinsiyetini belirlemek mümkündür.
Civcivlerin büyümesi 11-12 hafta sürer. Cinsel olarak olgunlaşmaları 2-3 yıl sürer.
Karakteri
Eclectus papağanları küçük sürüler halinde veya çiftler halinde yaşar. Gün boyunca, orada kaç meyve ağacının mevcut olduğuna göre belirlenen sürü büyüklüğünde bir beslenme alanına akın ederler. Geceleri 80 kişilik gruplar halinde tüneyebilirler.
Eclectus papağanının çıkardığı sesler, kıkırdama ve çan benzeri bir gürültü içerir. Beslenirken 'chu-wee' sesi çıkarırlar ve uçuş sırasında çığlık atarlar.
İlginç bilgiler
Yeni Gine'de tüyleri yöre halkı tarafından süs olarak kullanılır.
Erkek ve dişi eclectus papağanıyla ilk karşılaşan bilim adamları, görünüşte çok farklı oldukları için ayrı tür olduklarını düşünmüşler ama erkek ve dişinin farklı görünüşte olduklarını sonradan öğrenmişlerdir.